Buienradar kan veel nauwkeuriger worden door data uit GSM-masten te gebruiken

Gebeurt het jou ook regelmatig dat de weersvoorspelling zegt dat het droog is, maar dat je toch een plens regen op je hoofd krijgt? Dat is binnenkort mogelijk over. Onderzoekers van het KNMI en Wageningen University & Research hebben namelijk een manier gevonden om regenkaarten te maken op basis van regenmetingen met GSM-masten. Dit schrijft het KNMI op haar website.

Volgens het KNMI is het telefoonnetwerk erg geschikt om te meten waar het regent en hoeveel water er dan uit de lucht komt vallen. Dit heeft voordelen voor Nederland, omdat de metingen gecombineerd worden met radarbeelden en regenmeterdata. Daardoor wordt de kwaliteit van regenkaarten nog beter. Maar ook in ontwikkelingslanden in de tropen zijn er voordelen te halen uit de techniek. Daar zijn weinig regenmeters en beperkte of geen radardekking, maar het mobiele netwerk kan dankzij de landelijke dekking een goede informatiebron worden.

De regeninformatie wordt afgeleid uit het signaal van straalverbindingen. Daarmee worden de gegevens van de ene GSM-mast naar de ander verstuurd. Valt er regen in het gebied tussen de masten? Dan is er een zwakker signaal. Hoe sterk het signaal precies is, wordt bijgehouden door aanbieders van mobiele telefonie. Neemt de sterkte van een signaal af, dan kun je op basis daarvan bepalen hoe hard het regent.