Mark Zuckerberg toont zijn eigen Jarvis aan de wereld

Vrijwel iedereen begint het jaar met een aantal goede voornemers, ook de baas van Facebook. Mark Zuckerberg liet in januari van dit jaar weten dat hij assistent ging maken voor zijn huis, á la Jarvis in Iron Man. In tegenstelling tot vele anderen heeft de Facebook-oprichter zijn goede voornemen echter wel behaald. Hij liet aan Fast Company zijn eigen Jarvis zien.

Om de verwachtingen meteen maar even iets bij te stellen: nee, de kunstmatige intelligentie van Zuckerberg werkt niet zoals Jarvis in Iron Man. Het is meer een erg persoonlijke, zelfgemaakte variant van Amazon’s Alexa. Via een speciale iPhone-applicatie en via een chatbot op Facebook kunnen Zuckerberg en zijn vrouw Priscilla hun huis besturen.

Denk bijvoorbeeld aan het aan- en uitzetten van lampen, muziek afspelen op basis van hun smaak, het hek voor het huis openen voor vrienden, toast maken en hun eenjarige dochter Max wakker maken met lessen in Manderijn. Daarnaast kan Jarvis vrienden van de familie het huis in laten door hun gezichten te herkennen als ze arriveren.

Jarvis

Eén van de dingen waar Zuckerberg trots op is, is dat Jarvis de muzieksmaak van hem en Priscilla heeft leren kennen. Vraagt zijn vrouw dus of Jarvis iets wil afspelen, dan selecteert het systeem een nummer op basis van haar voorkeuren, in plaats van de voorkeuren van Zuckerberg te gebruiken. Daarnaast kan het systeem ook muziek in bepaalde stijlen afspelen, bijvoorbeeld familiemuziek. Wil je luisteren naar iets dat lijkt op bijvoorbeeld de Red Hot Chili Peppers, dan kan Jarvis dit ook voor je regelen.

Nuances

Een uitdaging voor Zuckerberg was het aanleren van nuances. Zo zegt hij woonkamer, maar zijn vrouw familiekamer. Daarmee bedoelen ze dezelfde ruimte, maar dat moet Jarvis maar net weten.

Daarnaast bleek het ook voor de familie lastig om nuances te gebruiken en context toe te voegen. “Ik zei bijvoorbeeld ‘zet de lichten in deze kamer aan’. Bleken ze te fel, dan zei Priscilla dat ze donkerder moesten worden. Maar ze zei niet in welke kamer dit moest, en het systeem weet niet waar we dan zijn”, vertelt Zuckerberg. Het is hem ook regelmatig overkomen dat hij per ongeluk muziek afspeelde in de kamer van zijn dochter Max. “Dat is een goede manier om je vrouw boos te krijgen.”

Een ander probleem was het maken van de verbinding tussen alle systemen in zijn huis en Jarvis. Alle apparaten in Zuckerbergs huis hebben namelijk een beveiligingscertifiaat van Facebook, een soort digitale sleutel die ervoor zorgt dat je zeker weet dat het apparaat veilig is. Maar slimme koelkasten hebben een dergelijk certificaat niet, waardoor hij hem niet zomaar aan Jarvis kon koppelen.

Dit loste Zuckerberg onder meer op door bepaalde switches te gebruiken, waarmee hij in ieder geval een apparaat aan of uit kon zetten. Daarnaast is hij veel bezig geweest met het geschikt maken van apparaten voor Jarvis.

Liever tekst

Grappig is dat hoewel Jarvis met spraakcommando’s te besturen is, Zuckerberg liever gebruikmaakt van getypte tekst. “Als ik iemand binnenlaat door de poort, is dat niet relevant voor de mensen om me heen. Ik geef dat commando dan liever via tekst.” Maar ook als hij wel spraakcommando’s gebruikt, ontvangt hij de reactie van Jarvis liever in een bericht. “Als hij praat, dan vraagt hij om aandacht. En dat is best irritant.”

Overigens praat Jarvis met een mannenstem, maar niet die van Robert Downey Jr. (Tony Stark in Iron Man en de maker van Jarvis in de film). Hij bood eerder zijn stem aan voor het programma.

Jarvis

Maar Jarvis biedt zeker veel voordelen voor Zuckerberg, meent de Facebook-oprichter. “Het is best cool om wakker te kunnen worden en ‘goedemorgen’ te kunnen zeggen tegen Jarvis, of om wakker te worden en vervolgens het huis ook wakker te maken. Daarnaast is het prettig om naar bed te kunnen gaan en niet eerst alles uit te hoeven zetten. Je zegt gewoon ‘slaap lekker’ en Jarvis zet alles in het huis uit en zorgt ervoor dat de deur op slot zit.”

Helaas voor ons komt Jarvis niet naar ons eigen huis. Facebook heeft namelijk geen plannen om hier een commercieel product van te maken. Alle lol is dus voorbehouden voor Zuckerberg zelf.

De grote vraag voor nu is welk persoonlijk project Zuckerberg volgend jaar gaat oppakken. Waarschijnlijk laat hij dat in januari weten op zijn Facebook-profiel.

Inmiddels is Jarvis ook in actie te zien in video’s van Zuckerberg. Die video’s bekijk je hier.