De iPhone is vandaag tien geworden: De evolutie van de iPhone in beeld

De tijd vliegt en tegelijkertijd kunnen we ons geen leven meer zonder voorstellen: de smartphone wordt vandaag tien. Het is namelijk precies tien jaar geleden dat Steve Jobs de iPhone aan ons presenteerde. En daarbij ontketende het bedrijf de smartphonerevolutie.

Maar als je kijkt naar de historie van de iPhone zelf, dan zien we vooral een evolutie. Ook zien we dat sommige belangrijke elementen die de iPhone tot een succes maakten helemaal niet in het eerste model zaten.

2007: iPhone

Iphone 2g

Op 9 januari 2007 ontketende Steve Jobs volgens velen de smartphonerevolutie met de iPhone. Je kon er mee bellen, muziek mee luisteren en mee op internet. En dat was het ook eigenlijk wel.

De kracht zat hem in het grote touchscreen dat je zonder stylus (gewoon met je vingers) kon bedienen, de simpele interface, het feit dat je echte websites kon bezoeken en het gemak waarmee je op wifi kon. Echter waren snel mobiel internet, een goede camera en de App Store nog ver te zoeken.

2008: iPhone 3G en de App Store

iPhone 3g

In juli 2008 stonden er lange rijen voor de T-Mobile-winkels. Apple introduceerde het tweede model iPhone namelijk ook in Nederland, exclusief via T-Mobile. Het grote verschil met de eerste iPhone was de toevoeging van 3G. Voor Nederland, waar we landelijk dekkende 3G-netwerken hadden, super interessant natuurlijk. Al slipte het T-Mobile netwerk compleet dicht met de iPhone. Dit dankzij de abonnementen zonder datalimieten en het feit dat je eindelijk echt iets kon met 3G.

Dat je iets kon, kwam ook mede dankzij de apps voor de iPhone, want Apple introduceerde met de iPhone 3G ook de App Store (die ook beschikbaar kwam op de originele iPhone). De app-revolutie, en daarmee de smartphonerevolutie, kon toen pas echt beginnen.

2009: iPhone 3GS

Iphone 3GS

Een nieuw toestel, maar geen nieuw design. Dat is iets wat we nog nooit een telefoonfabrikant hadden zien doen, maar Apple deed het met de iPhone 3GS. Het was het begin van de productcycle met S-modellen die om het jaar uitkwam.

Grote verbetering in de 3GS: een betere camera, waarmee je ook kon filmen. Eigenlijk was de camera tot dan toe altijd het ondergeschoven kindje geweest. Een bedrijf als Nokia was veel verder op dat vlak. Met de 3GS was de camera nog steeds niet geweldig (je zou de foto’s en video’s nu eens moeten zien), maar er werden in ieder geval stappen gemaakt.

Ook in de software voor de iPhone werden er stappen gemaakt: je kon eindelijk tekst kopiëren en plakken (hoe konden we twee jaar zonder?!). Ook werd er een zoekfunctie geïntroduceerd binnen wat toen nog iPhone OS heette.

2010: iPhone 4 en antennagate

Iphone 4g

De grootste stappen in de historie van de iPhone maakte Apple met de introductie van de iPhone 4. Een nieuw design met platte zijkanten, het extreem scherpe retinascherm en de introductie van de frontcam. Een belangrijke stap voor Apple was dat het toestel draaide op een eigen processor, in plaats van een ingekochte standaardchip: de A4.

Een fantastisch toestel volgens velen, maar tegelijkertijd werd Apple geplaagd door antennagate. De antenne zat verwerkt in de rand van de iPhone 4 en als je hem op een bepaalde manier vasthield verloor je je bereik. De iPhone was zo’n hype geworden dat het kleine probleem gigantisch werd opgeblazen in de media.

Met de iPhone 4 werd ook iOS geïntroduceerd. Nog voor de aankondiging van de iPhone 4, in het voorjaar van 2010, introduceerde Apple namelijk de iPad. Volgens sommigen een grote iPhone, mede doordat hij draaide op iPhoneOS. Dat ook werd omgedoopt naar iOS tijdens WWDC in juni.

Met iOS 4 introduceerde Apple de eerste grote verandering op het homescreen: de mogelijkheid tot backgrounds en het maken van mappen met apps. Verder nieuw: multitasking en FaceTime om te kunnen videobellen, zonder dat je daar 50 cent per minuut voor betaalde aan je provider.

2011: iPhone 4S en Siri

iPhone 4s

De introductie van de iPhone 4S was een van de eerste dingen die Tim Cook deed als CEO van Apple. De dag na de introductie overleed Steve Jobs, waardoor de naam 4S vaak wordt gezien als de afkorting ‘for Steve’. Hardwaretechnisch gezien was het toestel niet heel revolutionair. De focus lag op meer snelheid en een betere camera inclusief flits.

Bijzonderder was iOS 5. Daarin werden met iCloud, iMessage en Siri diensten geïntroduceerd die nog steeds een ongelofelijk belangrijk onderdeel vormen van Apple’s ecosysteem. Siri werkte alleen op de iPhone 4S, maar in Nederland was dat geen reden om het toestel te kopen. Het duurde namelijk nog 3,5 jaar voordat Siri Nederlands sprak.

2012: iPhone 5 en Lightning

iPhone 5

Terwijl Android-telefoons steeds groter werden, was het scherm van de iPhone 4S nog steeds net zo groot als dat van de eerste iPhone. Met de iPhone 5 kwam daar verandering in. Het design leek veel op dat van zijn voorganger, maar het toestel was langer vanwege het langere scherm en de glazen achterkant werd van aluminium.

Een andere grote verandering was de introductie van Lightning als aansluitpoort. Alle oude accessoires en kabels die iPhone-bezitters in huis hadden konden ze weggooien. Verder was het toestel uiteraard sneller, zat er een betere camera aan en werd ook de frontcam flink verbeterd. Handig voor selfies! Apple voegde ook de ondersteuning van 4G toe, maar nog niet voor alle netwerken. In Nederland werd bijvoorbeeld het netwerk dat Vodafone aan het uitrollen was, maar beperkt ondersteund.

Met de iPhone 5 introduceerde Apple ook iOS 6. Je kon FaceTime gaan gebruiken via mobiel internet en de niet-storen-modus werd geïntroduceerd. Tegelijkertijd verdween Google Maps van de iPhone en werd dit vervangen door Apple Maps, dat in eerste instantie geen succes was.

2013: iPhone 5S, iPhone 5C en iOS 7

iPhone 5s

De iPhone 5S zag er precies hetzelfde uit als iPhone 5 en er waren eigenlijk maar weinig echt grote vernieuwingen. De enige belangrijke was de introductie van TouchID. Apple stopte een vingerafdrukscanner in de homeknop van het toestel. Iets wat ongelofelijk fijn is in het dagelijks gebruik, maar waar je je eigenlijk niet eens meer bewust van bent.

Ook zat er natuurlijk weer een beter camera in, waar je ook slowmo-video’s mee kon maken. Een slimme toevoeging was de M7-coprocessor, die sensordata kon verwerken los van de CPU van het toestel. Dit maakte onder meer het gebruik van de iPhone als stappenteller mogelijk. Ook werd 4G vanaf dit toestel volledig ondersteund.

Tegelijkertijd deed Apple iets bijzonders: het introduceerde de iPhone 5C. Vooraf gingen er geruchten over een budget-iPhone, maar met een introductieprijs van 600 euro kun je hem die titel zeker niet geven. de iPhone 5C was de iPhone 5 met een plastic gekleurde behuizing.

De grootste introductie in 2013 was echter niet die van een toestel, maar die van iOS 7. Het besturingssysteem van de iPhone was compleet opnieuw ontworpen. De interface was plat, gelaagd en het control center dat je van onder naar boven kon schuiven werd toegevoegd. De reacties waren gemengd, maar uiteindelijk is dit het design geworden dat we nu nog steeds kennen als de interface van de iPhone.

2014: iPhone 6, iPhone 6 Plus, Apple Watch Apple Pay

iPhone 6

De iPhone was in 2014 inmiddels het kleinste toestel op de markt geworden. Alle Android-toestellen hadden veel grotere schermen. Waar Apple vroeger nog dat kleine toestel dat zo lekker in je hand lag verdedigde, ging uiteindelijk ook Apple overstag. En ook meteen goed, want samen met de iPhone 6 werd de, volgens velen “belachelijk grote”, iPhone 6 plus geïntroduceerd.

Qua functionaliteit was er hardwaretechnisch niet zo heel veel nieuws. Natuurlijk was het toestel sneller met een nieuwe generaties processoren en een betere camera, maar de enige echte toevoeging was die van een NFC-chip. Deze chip was, in tegenstelling tot in Android-toestellen, niet te gebruiken door ontwikkelaars. Hij werd (en wordt) exclusief gebruikt door Apple Pay dat in Nederland nog niet beschikbaar is.

In iOS 8 lag de focus vooral op het verbeteren van alles wat er al in iOS zat. Een aardige nieuwe functie was Continuity. Dit maakte het mogelijk om op je iPhone aan iets te beginnen en vervolgens verder te gaan waar je gebleven was op je Mac of iPad.

Apple kondigde in 2014 trouwens ook de Apple Watch aan, die pas in het voorjaar van 2015 op de markt kwam.

2015: iPhone 6S en Apple Music

iPhone 6s

Een bijzondere upgrade was de stap naar de iPhone 6S niet te noemen. Gebruikers kregen een toestel dat beter en sneller was, maar dat was het dan ook wel. Sterker nog: qua accucapaciteit leverden ze voor het eerst sinds de introductie van de iPhone zelfs in.

Er was wel één belangrijke hardwarematige toevoeging in de iPhone 6S: die van 3D-Touch: de mogelijkheid om harder op je scherm te drukken en zo toegang te krijgen tot extra opties. De mogelijkheden hiervan waren echter zeer beperkt.

Nog voor dat de iPhone 6S werd geïntroduceerd, kwam Apple met Apple Music, zijn eigen streamingdienst. Daarnaast kwam iOS 9 uit met vooral heel veel kleine verbeteringen overal in het besturingssysteem.

2016: iPhone 7 en iPhone SE

iPhone 7

Opeens was daar al een iPhone-aankondiging in maart. Niet van een volledig nieuw vlaggenschip, maar van een compact betaalbaar toestel: de iPhone SE. Bijna alle technologie van de iPhone 6S werd in de behuizing van de iPhone 5S gestopt. Fijn voor mensen die geen groot toestel willen en met minder dan 500 euro relatief goedkoop.

In het najaar was de release van de iPhone 7. Waar veel mensen hoopten op een nieuw design, kregen zij voor het eerste bij een niet S-release een toestel dat er hetzelfde uitzag als zijn voorganger. Toch vernieuwde Apple wel het één ander: de fysieke homeknop werd vervangen door een knop die niet echt beweegt, maar gebruik maakt van haptische feedback. En de koptelefoonaansluiting verdween tot onvrede van velen. In de iPhone 7 Plus werd de dubbele camera geïntroduceerd, wat eigenlijk de belangrijkste vernieuwing was.

iOS 10 zorgde voor een paar grote vernieuwingen in de interface. Het lockscreen werd omgegooid en het bekende ‘swipe to unlock’ verdween na 9 jaar van de iPhone. Daarnaast werd Siri deels open gezet voor ontwikkelaars en werd de Berichten-app flink uitgebreid met allerlei animaties en apps.