Ethisch hacker: ‘Websites politieke partijen onvoldoende beveiligd’

De websites van politieke partijen zijn onvoldoende beveiligd. Dat concludeert ethisch hacker Sijmen Ruwhof na een analyse van de webpagina’s van verschillende partijen. Ruwhof schrijft de beveiliging van de websites onderzocht te hebben ‘om de veiligheidsdiscussie wat te bespoedigen’.

Daarmee doelt hij onder meer op de hacks op de Democratische Partij in de Verenigde Staten. Digitale beveiliging is een veelbesproken thema met de verkiezingen in Nederland in het vooruitzicht. Gisteren berichtte RTL Nieuws dat het systeem dat de stemmen telt ‘zo lek als een mandje‘ is. Eerder wist het nieuwsprogramma al in te breken op social-media-accounts van politici.

RTL Nieuws wilde daarmee aantonen dat de beveiliging van politici tekortschiet. Als het RTL Nieuws lukt om binnen te dringen, is het voor buitenlandse inlichtingendiensten of kwaadwillenden al helemaal een koud kunstje, was de redenering. Minister Bert Koenders zei vorige maand nog geen concrete aanwijzingen voor inmengingen in de verkiezingen te hebben, maar wel alert te zijn.

De slechte beveiliging van websites kan er volgens Ruwhof voor zorgen dat kwaadwillenden het verkeer kunnen aftappen of de websites aan te passen. Hij noemt met name de kwetsbaarheden waar de websites van de PVV, de VVD en GroenLinks, CDA, PvdA en SP zich aan blootstellen. Volgens Ruwhof heeft geen van de politieke partijen de beveiliging helemaal op orde. Hij vermoedt dat zijn analyse slechts het topje van de ijsberg laat zien.