Dit zijn de 5 belangrijkste verbeteringen voor je smartwatch in Android Wear 2.0

Sporten, notificaties ontvangen en gewoon even op je horloge kijken. Dat zijn in de praktijk de dingen waar mensen hun smartwatch voor gebruik. En dus heeft Google met Android Wear 2.0 zijn energie gestopt in het verbeteren van die functies. We moesten er wel even op wachten: in mei werd de nieuwe software voor smartwatches al aangekondigd, maar de release werd uitgesteld tot nu. En daar komt bij dat veel oude smartwatches geen update krijgen.

Google brengt Android Wear 2.0 eigenlijk samen met LG uit. Dat bedrijf heeft namelijk twee smartwatches gemaakt die draaien op het nieuwe besturingssysteem. En dat zijn ook meteen de eerste smartwatches waarin Google Assistent ingebouwd zit (helaas spreekt deze spraakassistent nog geen Nederlands).

LG Watch Style en LG Watch Sport

De eerste is de LG Watch Style, een rond, strak en klassiek horloge, dat relatief compact is. Qua hardware is het weinig bijzonders. Hij bevat een helder P-OLED-scherm en wifi en bluetooth. De standaard bewegingssensoren zit erin, maar GPS ontbreekt. Dat geldt ook voor een NFC om te kunnen betalen via Android Pay. Het horloge is spatwaterdicht en verkrijgbaar in zilver, titanium en roségoud. De accu zou het tot twee dagen moeten uithouden. Waarschijnlijk gaat de LG Watch Style in Nederland ongeveer 250 euro kosten.

Daarnaast is er de LG Watch Sport. Deze is ook rond, maar lomper dan de Style-variant. Daar krijg je een ingebouwde hartslagmeter, GPS, 4G-verbinding en NFC voor terug. En een grotere accu, omdat al deze extra functies ook veel meer stroom verbruiken. Ook kun je er in principe mee onder de douche. Het horloge is er in titanium en donkerblauw. Waarschijnlijk gaat de LG Watch Sport in Nederland ongeveer 350 euro kosten.

De keuze voor consumenten lijkt hiermee te zijn: kies je voor functionaliteit of voor het uiterlijk? De combinatie van beiden blijkt lastig voor LG.

LG Watch Style en LG Watch Sport

Verbetering in Android Wear 2.0

De nieuwe horloges zijn dus gemaakt voor Android Wear 2.0, maar ook een aantal oude smartwatches die op Android draaien krijgen een software update. De vraag is dan natuurlijk: wat wordt er beter?

1. Smartwatch werkt zonder smartphone

De belangrijkste vernieuwing van Android Wear 2.0: voortaan ondersteunt het besturingssysteem standalone apps die helemaal zelfstandig op het horloge draaien. Als de smartwatch in kwestie direct verbinding maakt met internet, heeft hij dus geen smartphone meer nodig.

Tot nu toe was het voor fabrikanten eigenlijk niet mogelijk om een perfect sporthorloge te maken op Android Wear, waarbij je als hardloper je telefoon thuis kon laten. Nu kan dan dat dus wel en heeft LG ook meteen een poging gedaan met de LG Watch Sport.

2. Nuttigere watchfaces

In de basis is een smartwatch natuurlijk gewoon een horloge. Je kijkt er even snel op om de datum of tijd te checken. Maar op de watchface die je dan ziet, kan natuurlijk nog veel meer handige informatie worden getoond. De volgende afspraak in je agenda en de actuele temperatuur zijn slechts twee simpele voorbeelden.

Het wordt mogelijk om dit soort informatie uit apps op je watchface te tonen, maar ook om te wisselen tussen verschillende watchfaces. Zo kun je overdag op je werk je agenda tonen, terwijl je thuis kiest voor het tonen van functies om je smart home-producten te bedienen.

Android Wear 2.0

3. Berichten versturen wordt makkelijker

Als iemand je een berichtje stuurt, dan krijg je een notificatie op je horloge. Vervolgens kun je reageren, maar de mogelijkheden daarvoor waren binnen Android Wear beperkt. Google heeft veel moeite gestopt in het uitbreiden van de opties. Je kunt typen, schrijven, dicteren of snel een standaardreactie/emoji terugsturen. En dat werkt in principe in iedere chat-app!

4. Meer sportfuncties

Google heeft het afgelopen jaar veel geïnvesteerd in zijn eigen sport-app Google Fit. Ook op de smartwatch. Je kunt er je sportactiviteiten mee bijhouden, waaronder ook het tellen van krachttrainingsoefeningen (nooit meer zelf die honderd push-ups tellen!). Daarnaast kun je makkelijker muziek luisteren tijdens het sporten en kunnen apps van externe ontwikkelaars kunnen voortaan data uitwisselen met Google Fit.

5. Google Assistent

Google lanceerde dit voorjaar zijn eigen slimme assistent: de Google Assistent. Die zagen we in eerste instantie terug in de chat-app Allo, de Google Home en Google’s smartphone Pixel. Met Android Wear 2.0 komt hij ook naar de smartwatch en kun je dus net als in de ‘Knightrider’ tegen je horloge praten. Op dit moment spreekt de Google Assistent Engels en Duits, maar Google belooft dat de komende maanden meer talen beschikbaar komen. Of Nederlands daarbij zit, blijft afwachten.

Apple Watch en Samsung Gear

Met deze nieuwe functies wordt Android Wear een stuk completer en kan het zich beter meten aan de concurrentie. Alle nieuwe functies waren eigenlijk al een tijdje beschikbaar in de Samsung Gear-horloges (die draaien op het besturingssysteem Tizen) en de Apple Watch.

Dankzij horloges met een ingebouwde 4G-verbinding bieden sommige Android Wear-horloges zelf iets wat Apple nog niet aanbiedt. Samsung heeft van de Gear S3 wel een variant met mobiel internet gemaakt, maar deze is niet te koop in Nederland.

Android Wear 2.0

Krijgt mijn smartwatch een update naar Android Wear 2.0?

Eerder werd al duidelijk dat je pech hebt als je in het bezit bent van de LG G Watch en de eerste generaties van de ASUS Zenwatch en Moto 360. Deze smartwatches krijgen namelijk geen software update. Veel andere gelukkig wel. Een overzicht van welke horloges Android Wear 2.0 krijgen:

  • ASUS ZenWatch 2 & 3
  • Casio Smart Outdoor Watch
  • Casio PRO TREK Smart
  • Fossil Q Founder
  • Fossil Q Marshal
  • Fossil Q Wander
  • Huawei Watch
  • LG Watch R
  • LG Watch Urbane and 2nd Edition LTE
  • Michael Kors Access Smartwatches
  • Moto 360 2nd Gen
  • Moto 360 for Women
  • Moto 360 Sport
  • New Balance RunIQ
  • Nixon Mission
  • Polar M600
  • TAG Heuer Connected

Wanneer de update beschikbaar komt, is helaas nog niet bekend.