Dit is alles wat we al weten over de iPhone 8

De afgelopen weken komen er plots heel veel geruchten naar buiten over de volgende iPhone. Dit nieuwe toestel, dat iPhone 8 of iPhone X zou gaan heten en waarschijnlijk pas in het najaar wordt aangekondigd, markeert de tiende verjaardag van de iPhone en zou daarom een flinke upgrade zijn ten opzicht van de iPhone 7.

Al hoewel er nog niks zeker is, kunnen we op basis van alle geruchten al een aardig beeld schetsen van de vernieuwingen die ons te wachten staan bij de introductie van de iPhone 8. Ik zet ze voor je op een rij.

1. Geen homeknop meer

iPhone 8 geruchten

Dat de homeknop uiteindelijk uit de iPhone gaat verdwijnen is een gerucht dat al langer rondgaat, maar het wordt de laatste tijd steeds sterker. De techniek om een knop te simuleren in een stuk glas heeft Apple al werkend gekregen in de iPhone 7.

De volgende technische uitdaging is de vingerafdrukscanner verwerken in het scherm. Daardoor kan je namelijk daadwerkelijk afscheid nemen van een ‘losse’ scanner. Apple heeft de technologie hiervoor in handen, maar de vraag is: is hij al ver genoeg ontwikkeld en getest voor de iPhone 8?

Een bekende analist van KGI komt vandaag met het verhaal dat de homeknop wordt vervangen door een function area. Dit is een gedeelte van het scherm om systeemfuncties aan te sturen, een soort virtuele knoppen dus. Dit concept kennen we al van de Touch Bar Macbook Pro en in combinatie met de klik-feedback van de nep-homeknop van de iPhone 7 kan dat erg interessant worden!

Volgen de analist zou Apple er overigens niet voor kiezen om TouchID (Apple’s naam voor de vingerafdrukscanner) in deze function area te verwerken. In plaats daarvan zou Apple kiezen voor andere biometrische methodes voor authenticatie. Welke dat precies zijn, is dan weer onduidelijk.

2. Een groter en ander scherm

Op dit moment zijn iPhones relatief groot in vergelijking met het schermoppervlak van het toestel. Het Edge-design dat Samsung al een paar jaar hanteert, maakt het bijvoorbeeld mogelijk om veel meer scherm in een kleine behuizing te stoppen.

Er zijn inmiddels steeds meer geluiden dat Apple op dat vlak een grote stap gaat maken bij de iPhone 8. Weg met die randen aan de zijkant en die grote zwarte vlakken aan de boven en de onderkant. Door het verwijderen van de homeknop wint Apple ruimte, de uitdaging is dan nog waar je de speaker, frontcamera en lichtsensoren laat die nu boven het scherm zitten. Apple heeft een patent aangevraagd om die in het scherm te verwerken, maar het is zo goed uitgesloten dat dit daadwerkelijk technisch mogelijk is voor de iPhone 8.

Desondanks gaan er heel veel geruchten dat Apple flink meer scherm in een kleinere behuizing gaat stoppen. Volgens de KGI-analist die ook de function area noemde, stopt Apple een scherm van 5,8 inch (groter dan het scherm van de iPhone 7 plus) in een behuizing die net zo groot is als de gewone iPhone 7 (met een 4,7 inch scherm). Een deel zal echter wel worden ingenomen door de function area waardoor je een scherm met een doorsnede van 5,1 inch overhoudt).

Dat Apple displays van 5,8 inch wil gaan gebruiken is al vaker genoemd en komt nu dus weer terug. Het zou daarbij trouwens gaan om een ander soort scherm. In plaats van een LCD-display, zou het om een OLED-scherm gaat. Veel andere smartphonefabrikanten gebruiken dit al en ook in de Apple Watch en de TouchBar op de Macbook Pro zien we deze technologie al terug. Het zou moeten zorgen voor een zuiniger en helderder scherm.

3. Draadloos opladen

De mogelijkheid om een telefoon draadloos te kunnen opladen is niks nieuws meer, maar ieder jaar opnieuw stelt Apple mensen die dit handig vinden teleur: Apple doet nog niet mee met deze hype. Daar zou dit jaar verandering in komen volgens verschillende geruchten. Het feit dat Apple zich heeft verenigd met andere bedrijven die afspraken maken over de standaardisering van draadloos opladen, geeft aan dat Apple hier ook echt mee bezig is en dat het niet enkel analisten zijn die wat roepen.

Al is het natuurlijk wel zo dat Apple ook al gewoon bezig met draadloos opladen. Al twee jaar geleden introduceerde het bedrijf zijn eerste product dat draadloos kan (zelfs moet) worden opgeladen: de Apple Watch.

4. Een 3D-camera

Met de iPhone 7 plus introduceerde Apple een dubbele cameramodule aan de achterkant van het toestel. Hierdoor kun je optisch zoomen, maar de portretmodus maakt het pas echt indrukwekkend. Met een beetje geluk schiet je nu een foto met je iPhone die haast niet de onderscheiden is van een ‘echte’ camera.

De volgende stap zou een 3D-camera zijn. In november kwam het gerucht naar buiten dat Apple hier samen met LG aan werkt. Dit is een camera die ook gebruik maakt van 2 lenzen en waarschijnlijk nog enkele andere sensoren en die het daardoor daadwerkelijk mogelijk maakt om in realtime diepte te zien.

Wat je daar mee kan? Een foto achteraf scherp stellen (een soort portretmodus plus dus) en 3D-scans maken, maar vooral ook: augmented reality. Als je een camera hebt die realtime een omgeving in beeld kan brengen, dan kun je virtueel voorwerpen in deze omgeving te plaatsen.

Google doet dit al met Project Tango, dat zit ingebouwd in de Lenovo Phab 2 Pro en de Asus ZenFone AR. Apple moet dus eigenlijk wel volgen, zeker omdat Tim Cook maar blijft benadrukken hoe belangrijk hij augmented reality vindt.

5. Een flink prijskaartje

1000 dollar. Dat is de prijs die de ronde doet over de iPhone 8. In Nederland zou je dan meer dan 1000 euro gaan betalen voor het toestel!

Dat klinkt als heel veel, maar op dit moment betaal je al 909 euro voor iPhone 7 plus. Als je kijkt naar de technologische innovatie die Apple in het nieuwe toestel zou willen stoppen, voelt een prijsverhoging logisch aan. Desondanks is het natuurlijk een hele hoop geld.

De afbeelding boven dit artikel is een iPhone-conceptontwerp dat is gemaakt door Matteo Gentile.