SpaceX schrijft geschiedenis: gebruikte raket is succesvol opgestegen en geland

SpaceX heeft afgelopen nacht geschiedenis geschreven: voor het eerst is een gebruikte raket terug de ruimte in gestuurd en weer succesvol geland. Het gaat om een Falcon 9, die vannacht vertrok van Cape Canaveral in Florida. Later landde het voertuig op een van de droneschepen van het ruimtevaartbedrijf in de Atlantische Oceaan.

De raket vloog vorig jaar naar het International Space Station voor NASA en landde toen ook op een droneschip in de oceaan. Maar nu is hij dus voor een tweede keer de ruimte in geweest, wat voor het eerst is in de geschiedenis van de ruimtevaart. Iets waar SpaceX al vijf jaar aan werkt.

Het succes is een keerpunt in de ruimtevaart. Vrijwel iedere raket die hiervoor de ruimte in ging, werd vernietigd na de lancering. Wilde je dus iets de ruimte insturen, dan moest er een volledig nieuwe raket gemaakt worden. En dat is niet goedkoop: het kost tientallen tot honderden miljoenen per keer.

SpaceX hoopt door zijn raketten te hergebruiken ruimtevaart betaalbaarder te maken voor grote groepen. Volgens CEO Elon Musk is dit dan ook een “gigantische revolutie in de ruimtevaart”.

Niet alles wordt bewaard

Overigens bewaart ook SpaceX niet de gehele raket na een lancering. Het eerste deel wordt bewaard, dat bestaat uit de harde kern van de Falcon 9. Hierin zitten de belangrijkste motoren en de brandstof die nodig is voor de lancering. Na de lancering wordt dit deel losgemaakt van de rest van de raket en komt het terug naar de aarde. Daar landt het op de grond of op de droneschepen van het bedrijf.

Nu het eindelijk gelukt is om de raket opnieuw te gebruiken, is de kans groot dat hij een derde keer gebruikt gaat worden. “Het heeft ons vijftien jaar gekost om op dit punt te komen. Het heeft ons veel tijd gekost”, zei Musk tijdens de livestream van het evenement. “Er waren onderweg veel grote hobbels, maar ik ben ontzettend trots op SpaceX dat ze deze geweldige mijlpaal in de geschiedenis van de ruimtevaart hebben kunnen behalen.” Een volgend doel heeft de CEO ook al: binnen 24 uur na landing een raket opnieuw de lucht in sturen.

De Falcon 9 ging overigens ook echt met een doel de ruimte in. Het moest een communicatiesatelliet voor het bedrijf SES in Luxemburg de ruimte in helpen. De satelliet genaamd SES-10 gaat uiteindelijk op 35.405 kilometer hoogte hangen en communicatieservices exclusief naar Latijns-Amerika brengen. De SES-10 is succesvol afgeleverd, liet SpaceX snel na de lancering weten.

Overigens is de gehele livestream van vannacht hieronder nog eens terug te kijken.