De aankomende weken wordt het weer volop genieten voor esports-fans. Vanaf maandag ben je een week lang zoet met de beste Dota 2-teams die tijdens de Kiev Major strijden om 3 miljoen dollar aan prijzengeld. In het weekend van 28 tot 30 april maken fans van Counter-Strike: Global Offensive, StarCraft II, Hearthstone, Smash Bros en Street Fighter V zich op voor Dreamhack Austin. En alsof het weekend nog niet druk genoeg is, begint op 28 april ook de League of Legends Mid-Season Invitational in Brazilië met alle internationale topteams.
Ward GeeneWekelijks neemt columnist Ward Geene ons aan de hand door de groeiende wereld van esports en gaming culture. Deze week: een kennismaking met Dota 2.Dit is daarom hét moment om een keer een groot esports-toernooi te volgen en daarbij ga ik je helpen. Deze week geef ik je een stoomcursus Dota 2 kijken, zodat je de Kiev Major goed kan volgen. Volgende week duiken we in League of Legends. Zo weet je in no time hoe deze games in elkaar zitten, waar je op moet letten, wie de belangrijkste teams zijn en of er nog Nederlanders meedoen.
Kiev Major feiten op een rij
Per jaar zijn er drie majors en het WK. Dit zijn de grootste Dota 2-toernooien en als je af en toe kijkt, zijn dit de momenten om in te schakelen. De Kiev Major heeft een prijzenpot van 3 miljoen dollar. Het toernooi duurt van maandag 24 april tot zondag 30 april en begint met een groepsfase. Hierin valt nog niemand af, maar wordt er wel bepaald wie van de zestien teams tegen elkaar gaan spelen in de achtste finales.
Als je Dota 2 speelt, kun je het toernooi via de game volgen. Je kunt dan zelf de camera besturen en overal op klikken. Als je een nieuwkomer bent, raad ik je echter aan om via het Twitch-kanaal te kijken. Ik stel voor dat je een team kiest en naar hun wedstrijden probeert te kijken. Zo creëer je een stabiele factor voor jezelf die het leuker maakt om alles te volgen. Voor een team zijn geeft een extra stukje spanning.
Je hoeft zeker niet alle games te kijken, dat mag natuurlijk wel, maar ik gebruik altijd Liquipedia – de Wikipedia van esports – als naslagwerk. Hier vind je het programma en de uitslagen. Zo ben je snel op de hoogte van de stand van zaken. Bookmark Liquipedia maar alvast. Mocht je geïnteresseerd zijn in esports, dan zul je al snel merken dat het soms lastig is om duidelijke informatie te vinden over grote, internationale evenementen. Gelukkig houdt de community van Team Liquid dit allemaal netjes bij. Het is een ware goudmijn aan esports-informatie.
Hoe werkt Dota 2
Om Dota 2 te kijken hoef je de game niet gespeeld te hebben of in detail te weten wat alle personages in de game wel en niet kunnen. Wel moet je een basisbegrip hebben van de spelregels. De eerste stap is een flinke. Zeker als je nog nooit naar het type game als League of Legends of Dota 2 hebt gekeken, een MOBA. Al deze spellen lijken op elkaar. Dus als je begrijpt hoe Dota werkt, dan heb je volgende week ook sneller door hoe League of Legends in elkaar zit.
Bij Dota 2 strijden twee teams van vijf spelers tegen elkaar. Dit doen ze op een speelveld dat net als bij voetbal altijd hetzelfde is. De één begint linksonder (Radiant), de ander rechtsboven (Dire). Het doel is om de basis van de tegenstander te vernietigen. Dat kan niet zomaar. Om dit mogelijk te maken, moeten eerst alle verdedigingstorens op één van de drie paden naar elkaars basis worden vernietigd. Visueel kun je de zijdes van de teams goed onderscheiden, maar de rivier geeft de grens nog eens extra duidelijk aan. Ga je daar overheen, dan sta je in vijandelijk gebied.
Goed om te weten, is dat je als speler je tegenstander alleen kunt zien als ze bij je in de buurt staan. Ook moet er geen object, zoals een boom, tussen jou en je tegenstander in staan. Hierdoor kun je je bijvoorbeeld verstoppen als je op de vlucht bent. Als toeschouwer zie je wel iedereen, maar dat geldt dus niet voor de spelers.
Verschillende rollen
Aan het begin van een game kiezen alle spelers uit meer dan 100 verschillende helden een personage dat ze tijdens die game willen zijn. Samen vormen die vijf gekozen helden een team.
Hierin zijn verschillende rollen te onderscheiden. Om het simpel te houden zijn er vier typen helden. Zogenaamde ‘carries’ die de kills moeten maken. De ‘supports’ die de carries en de rest van het team assisteren; dit doen ze door bijvoorbeeld hun leven op pijl te houden. Dan zijn er nog de ‘tanks’ die niet veel schade doen, maar voorop in de strijd gaan. En tenslotte is er nog het type held dat in de jungle speelt, de zogenoemde jungler. De jungle is het gebied tussen de paden waar zich computergestuurde vijanden bevinden, die door de junglers kunnen worden verslagen, waardoor ze sterker worden.
Een team bestaat dus net als bij voetbal uit verschillende rollen. Een speler heeft een vaste rol, maar kan verschillende helden spelen binnen die rol. Binnen een team is iemand bijvoorbeeld altijd de aangewezen persoon die de kills moet maken. Zie hem een beetje als de spits. De tank is tijdens een groot gevecht een beetje als die lijn van verdedigers met American Football die ervoor moet zorgen dat de quarterback zijn ding kan doen. Dankzij deze verdeling hebben spelers allemaal hun eigen takenpakket waarin ze zijn gespecialiseerd.
Aan het begin van een game verdelen spelers zich over de drie paden in de game. In deze fase moeten de spelers zo snel mogelijk zo sterk mogelijk worden. Iedere game beginnen ze op level 1 en door zwakke, computergestuurde vijanden (creep) die op die paden lopen te verslaan, worden ze sterker. Later in de game zie je de spelers steeds meer als een groep van vijf over het speelveld bewegen. Vanaf dat moment is het gevaarlijk om in je eentje rond te lopen en ontstaan er grote groepsgevechten.