Dutch Filmworks mag ip-adressen van illegale downloaders verzamelen en 5 jaar bewaren

Dutch Filmworks mag ip-adressen en andere gegevens van illegale downloaders gaan verzamelen. Dat meldt de Autoriteit Persoonsgegevens vandaag op zijn website. Door de gegevens te verzamelen, wil Dutch Filmworks auteursrechtelijk beschermd materiaal beschermen.

Het gaat alleen om Nederlandse ip-adressen van mensen die illegaal films downloaden, verspreiden of uploaden op een bittorrent-netwerk. Dutch Filmworks mag alleen gegevens verzamelen van personen die dit doen met films waarvan het bedrijf de auteursrechten bezit.

Nadat Dutch Filmworks het ip-adres in handen heeft, moet het bedrijf binnen drie maanden beslissen of het rondom dit adres een dossier opbouwt. Dat betekent dat Dutch Filmworks binnen die periode concrete stappen moet nemen om de persoon achter het ip-adres te achterhalen. Besluit Dutch Filmworks om dat niet te doen, dan zal het bedrijf de gegevens verwijderen.

Vijf jaar

Besluit Dutch Filmworks dat het wél de moeite waard is om een dossier aan te maken, dan mag het bedrijf het ip-adres maximaal vijf jaar bewaren. Dutch Filmworks mag een schadevergoeding verhalen op de persoon achter het ip-adres zolang deze periode van vijf jaar niet is verlopen.

Omdat Dutch Filmworks met een ip-adres op zich niets kan, wil het bedrijf ook namen, adressen en woonplaats van de persoon achter het adres achterhalen. Daarvoor dient het bedrijf aan te kloppen bij internetproviders. Die zijn niet verplicht om die gegevens te verstrekken. Het kan dus zijn dat Dutch Filmworks en de betreffende provider dit gaan uitvechten in de rechtszaal.