Opnieuw excuses van Mark Zuckerberg, maar geen antwoorden

Mark Zuckerberg

Mark Zuckerberg, CEO en oprichter van Facebook, heeft gisteren opnieuw zijn excuses aangeboden voor het dataschandaal rond Cambridge Analytica. Ook beloofde hij beterschap en noemde hij opnieuw de aangekondigde maatregelen om ongewenste berichten, nepnieuws, nepaccounts en politieke inmenging tegen te gaan.

Dat deed Zuckerberg tijdens een verhoor in het Europees Parlement. Hij was daar om zich te verantwoorden over het dataschandaal met Cambridge Analytica. In maart bleek dat dit bedrijf de gegevens van miljoenen Facebook-gebruikers in handen had gekregen.

Beveiliging

In zijn toespraak zei de directeur direct dat het probleem van cybersecurity nooit volledig opgelost zal worden. Wel beloofde hij grote investeringen in nieuwe tools, waarmee het adverteren op Facebook transparanter moet worden. Daarnaast zei de directeur 3.000 nieuwe mensen aan te nemen in Europa.

Verder stelde Zuckerberg dat Facebook niet genoeg verantwoordelijkheid rond gebruikersdata, nepnieuws en politieke beïnvloeding had genomen. “Of het nu gaat om nepnieuws, buitenlandse inmenging in verkiezingen of ontwikkelaars die de informatie van mensen misbruiken, we hebben onze verantwoordelijkheden niet breed genoeg bekeken. Dat was een vergissing en het spijt me.”

Ook wees hij op de maatregelen die het sociale medium heeft genomen, omdat er in de komende 18 maanden belangrijke verkiezingen worden gehouden in diverse plekken ter wereld. Het gaat onder meer om de Verenigde Staten en de EU. Facebook zou nu voorbereid zijn op eventuele buitenlandse inmenging, met een combinatie van kunstmatige intelligentie, een samenwerking met plaatselijke autoriteiten en transparantie.

Geen antwoord

Tijdens het verhoor ging de directeur echter niet in op diverse dringende vragen. Zo gaf hij geen antwoord op vragen over aanpassingen op het verdienmodel van Facebook en het delen van gegevens met dochterbedrijven WhatsApp en Instagram. Ook zei hij niets over de mogelijkheid om je volledig aan gerichte advertenties te onttrekken.

Zuckerberg wilde verder niets kwijt over zogenaamde ‘schaduwprofielen’. Dat zijn profielen van mensen die Facebook niet gebruiken. Het enige wat de directeur wel zij, is dat het bedrijf voor de beveiliging moet begrijpen hoe deze mensen zich op Facebook gedragen.

Zuckerberg gaf ook geen garantie dat de gegevens die verzameld worden voor de beveiliging niet gebruikt worden voor commerciële doeleinden. Wel gaf hij aan dat het sociale medium op 25 mei voldoet aan de nieuwe Europese privacywet. Die wetgeving wordt op 25 mei van kracht.

Kritiek

Zuckerberg kon tijdens het verhoor rekenen op flink wat kritiek van de Europarlementariërs. Zo zei Guy Verhofstadt: “Je moet jezelf afvragen hoe je later herinnerd zult worden. Is dat als een van de drie grote namen op het gebied van internet, zoals Bill Gates en Steve Jobs, of als de maker van een digitaal monster?”

Verhofstadt en zijn conservatieve collega Syed Kamall verweten Zuckerberg bovendien dat Facebook vanuit Europa gegevens van niet-Europese Facebookgebruikers en van Europeanen die niet op Facebook zitten exporteert. “Dat is allebei in strijd met de wet”.

Toch kwam er vanuit het Parlement ook wat kritiek op hoe het verhoor werd aangepakt. De Parlementariërs spendeerden eerst een uur met het stellen van vragen, waarna Zuckerberg 30 minuten kreeg om ze te beantwoorden. “De manier van ondervragen liet Zuckerberg kiezen waar hij wel en niet op reageerde”, aldus commissievoorzitter Damian Collins.

Schriftelijke vragen

Door alle vragen van de Europarlementariërs, liep het verhoor gisteren flink uit. Uiteindelijk werd besloten om de resterende vragen schriftelijk te beantwoorden. Het is echter onbekend wanneer de antwoorden volgen.