‘Facebook gaf 60 tech-bedrijven zonder toestemming toegang tot gebruikersdata’

Facebook

Zeker 60 tech-bedrijven zouden van Facebook toegang hebben gekregen tot de gegevens van gebruikers. Die gebruikers zouden hier geen toestemming voor hebben gegeven. Dat stelt The New York Times. Het sociale medium ontkent de aantijgingen.

Volgens The New York Times kregen fabrikanten via een 10 jaar oude overeenkomst toegang tot veel meer data dan de bedoeling was. Het gaat om onder meer Apple, Samsung, Amazon en Microsoft. De bedrijven hadden speciale toegang tot de data van Facebook, onder meer omdat er 10 jaar geleden nog nauwelijks winkels voor apps bestonden.

Het sociale medium ontwikkelde bovendien zelf nog geen toepassingen voor apparaten. De bedrijven konden met de speciale toegang zelf Facebook-apps maken voor hun apparaten. Het sociale medium kon dat zelf nog niet.

Vrienden van gebruikers

Probleem was echter dat bedrijven met de speciale toegang ook bij data van de vrienden van gebruikers konden komen. Die vrienden hadden daar geen toestemming voor gegeven. In sommige gevallen konden bedrijven zelfs toegang krijgen tot informatie van gebruikers die dachten dat ze alle vormen van datadeling uit hadden geschakeld.

Dankzij de opkomst van appwinkels was de speciale toegang niet meer nodig. Die bleef echter nog wel bestaan. Facebook zou onlangs pas zijn begonnen met het blokkeren van de toegang voor in ieder geval 22 van de bedrijven.

Ontkenning

Het sociale medium ontkent de aantijgingen van The New York Times in een verklaring. Facebook zegt dat er wel data gedeeld wordt met andere bedrijven, maar dat er nooit misbruik is gemaakt van de toegang. Verder zou het niet mogelijk zijn geweest om functies te gebruiken zonder de toestemming van de gebruiker.

Facebook stelt verder dat de bedrijven geen toegang hadden tot data van vrienden van de gebruiker, wat The New York Times dus wel meldt. De speciale toegang wordt bovendien steeds minder relevant, omdat het bedrijf voor de meeste platformen nu zelf apps maakt.