‘Google betaalde Andy Rubin 90 miljoen dollar om op te stappen wegens seksueel wangedrag’

Google Chrome

Google zou Andy Rubin, de maker van Android, 90 miljoen dollar hebben betaald om op te stappen wegens seksueel wangedrag. Dat meldt The New York Times op basis van twee ingewijden. Rubin verliet het bedrijf in oktober 2014.

De vrouw die Rubin beschuldigde, stelde dat hij haar had gedwongen om orale seks met hem te hebben in een hotelkamer in 2013. De internetgigant zou de claim hebben onderzocht en besloten hebben dat het geloofwaardig was, aldus een ingewijde. Rubin werd op de hoogte gesteld en toenmalig CEO en mede-oprichter Larry Page vroeg hem om op te stappen.

Er bestond de optie om Rubin te ontslaan en hem weinig tot niets te betalen bij zijn vertrek. Maar in plaats daarvan kreeg Rubin 90 miljoen dollar, dat in vier jaar tijd met 2 miljoen dollar per maand werd uitbetaald. De laatste betaling moet volgende maand plaatsvinden. Na zijn vertrek investeerde Rubin miljoenen dollars in een nieuwe onderneming.

Rubin ontkent

The New York Times zegt bedrijfs- en gerechtelijke documenten in handen te hebben gekregen en met tientallen huidige en voormalige topmensen en werknemers van Google gesproken te hebben over de incidenten. Het ging onder meer om een aantal mensen die hier direct bij betrokken waren.

Sam Singer, een woordvoerder van Rubin, ontkent de claims van The New York Times en zegt dat Rubin Google op eigen voorwaarden verliet. “Ik heb nooit een vrouw gedwongen om seks te hebben in een hotelkamer. Deze valse beschuldigingen zijn een onderdeel van een campagne van mijn ex-vrouw om me te kleineren tijdens een scheidings- en voogdijgevecht.”

Er werd eerder al gemeld dat Rubin vertrokken zou zijn wegens een ongepaste relatie, maar het was niet bekend wat de beschuldiging was en wat de financiële voorwaarden waren.

Andere beschuldigingen

Rubin was bovendien niet de enige topman die door Google beschermd zou zijn geweest, aldus de ingewijden. In totaal zouden er in het afgelopen decennium drie topmensen geweest zijn die beschuldigd waren van seksueel wangedrag. In twee gevallen werden twee topmensen de laan uit gestuurd, maar zij kregen wel miljoenen dollars mee. In een derde geval bleef de beschuldigde in een hoge positie bij het bedrijf. En iedere keer zei Google niets over de beschuldigingen.

Na de publicatie van het artikel van The New York Times schreef de huidige CEO van de techgigant, Sundar Pichai, in een mail aan werknemers dat het bedrijf 48 mensen heeft ontslagen voor seksueel wangedrag in de afgelopen twee jaar. Geen van die mensen kregen volgens Pichai geld bij hun vertrek.

“We willen er zeker van zijn dat Google een werkplek is waar je je veilig kunt voelen om je beste werk te doen, en waar serieuze gevolgen zijn voor iedereen die zich ongepast gedraagt”, aldus de CEO.

Foto: Shutterstock.com