‘FTC is intern verdeeld over de boete die Facebook moet krijgen’

Facebook

Dat de Amerikaanse waakhond FTC onderzoek doet naar Facebook, is intussen geen geheim meer. Sterker nog: eind april kwam het bericht dat Facebook rekening houdt met een boete tussen de 3 en 5 miljard dollar. Maar de FTC weet zelf nog niet helemaal hoe het sociale medium verantwoordelijk moet worden gehouden voor zijn problemen, meldt The New York Times op basis van ingewijden.

De FTC begon zijn onderzoek in maart vorig jaar, nadat bleek dat Cambridge Analytica gebruikersgegevens misbruikte voor het opstellen van politieke profielen. Nu wil de waakhond een boete geven aan het sociale medium wegens dat en diverse andere privacyschandalen vorig jaar, waarbij de persoonlijke gegevens van gebruikers gevaar liepen.

De FTC zou Facebook de hoogste boete ooit van de waakhond willen geven. Maar volgens drie anonieme bronnen van The New York Times die kennis hebben over het overleg van de FTC, zijn leden van de organisatie het niet eens over de grootte en omvang van de straf van het tech-bedrijf.

Verantwoordelijkheid

De organisatie is het intern niet eens over hoe hoog de financiële boete moet zijn. Daarnaast wordt er nog volop gediscussieerd over in hoeverre CEO Mark Zuckerberg persoonlijk verantwoordelijk moet worden gehouden voor het schenden van een overeenkomst uit 2011.

Die overeenkomst stelt dat Facebook meer moet doen om de privacy van gebruikers te beschermen, onder meer door transparant te zijn en gebruikers te informeren voordat persoonlijke data met derde partijen gedeeld wordt. Gebruikers mogen niet misleid worden over privacy en er moeten regelmatig controles uitgevoerd worden over het gebruik van data.

Facebook zelf stelt dat Zuckerberg niet verantwoordelijk moet worden gehouden voor de acties van al zijn 35.000 werknemers.

Nieuwe functies

Facebook zou al wel akkoord zijn gegaan met het maken van nieuwe posities die zich richten op privacybeleid en de naleving daarvan, aldus twee ingewijden. De FTC zou samen met het sociale medium een onafhankelijk committee opzetten om het privacybeleid van het bedrijf te overzien.

Ook moet er een beoordelaar komen van buitenaf om de omgang met data door Facebook te monitoren. Tot slot is het bedrijf akkoord gegaan met het aanstellen van een privacy compliance officer, waarmee het overzien van privacy een baan in de top wordt.

Het is mogelijk dat Mark Zuckerberg die baan krijgt, stelt een ingewijde. Een ander heeft hier echter twijfels over.

Paar dagen

De onderhandelingen lopen nog steeds en worden naar verwachting over een paar dagen afgerond. Vlak daarna moet een aankondiging komen.

Het onderzoek is behoorlijk groot voor de organisatie. Wereldwijd wordt het gezien als een lakmoestest van hoe de Verenigde Staten omgaat met de tech-giganten in het land en hun overtredingen.

Foto: Shutterstock.com