’24 procent van de Nederlanders doet nog regelmatig aan illegaal downloaden’

Illegaal downloaden

In 2017 deed slechts 24 procent van de Nederlanders nog aan illegaal downloaden. Dat blijkt uit onderzoek van Telecompaper. Dat zijn flink minder mensen dan in 2013, toen 41 procent dat nog regelmatig deed. Een belangrijke oorzaak van de daling is het ontstaan van betaalbare alternatieven die hoge kwaliteit aanbieden.

Volgens het onderzoek downloaden mannen nog altijd meer dan vrouwen. Van de diverse downloadmethoden is het gebruik van peer-to-peer (P2P) sterk gedaald. In het afgelopen jaar gebruikte 6 procent van de Nederlanders deze methode wel eens, tegenover 8 procent in 2016 en 18 procent in 2013.

Nieuwsgroepen worden nog steeds door 6 procent gebruikt, 2 procent van de Nederlanders heeft vorig jaar wel eens een FTP-server gebruikt.

Oorzaken

Voor de daling zijn diverse oorzaken te benoemen. Zo pakt Stichting Brein illegale uploaders met steeds meer succes aan. Daarnaast zijn er steeds meer betaalbare alternatieven, zoals Netflix, Spotify en Amazon. 12 procent geeft nu dan ook aan dat het gemakkelijker is om bepaalde content te verkrijgen. Betalen vinden we dus geen probleem, mits het eenvoudiger te gebruiken is en goede kwaliteit biedt.

Maar 8 procent geeft ook aan minder te downloaden omdat het moeilijker is om content te vinden. Dat zei in 2013 nog maar 4 procent. Ook zegt 4 procent minder te downloaden omdat bepaalde torrentwebsites geblokkeerd zijn door de provider.