De 25 beste science fiction films van deze eeuw

beste science fiction films

Vroeger, als kleine jongen genoot ik altijd heel erg van science fiction films. Wanneer ik naar films als ‘I, Robot’ keek, fantaseerde ik altijd dat ik binnen een jaar of tien een persoonlijke robot zou hebben. Volgens ‘Back To The Future’ zouden we nu al moeten rondvliegen in vliegende auto’s en hoverboards en zouden onze schoenen vanzelf strikken.

Helaas zijn die voorspellingen nog niet helemaal uitgekomen. Toch blijft het o-zo leuk om oude en nieuwe sci-fi films te kijken en een uniek beeld te krijgen van hoe men dacht dat de wereld eruit zou zien nu of hoe die er zal uitzien wanneer wij allemaal bejaard zijn. Ik zet de 25 beste science fiction films van deze eeuw voor je op een rijtje.

1. Inception

De beste science fiction volgens IMDB is de spannende film met Leonardo Di Caprio in de hoofdrol. Wetenschappers zijn erg gefascineerd door dromen en de kans dat er binnenkort een apparaat bestaat dat je dromen zal controleren bestaat echt. Of schurken deze technologie ook ooit echt zullen gebruiken, weet ik niet zeker.

Movies GIF - Find & Share on GIPHY

2. Children of Men

In ‘Children of Men’ zijn om een onverklaarbare reden alle vrouwen plots onvruchtbaar. Deze film van Alfonso Cuarón zal hopelijk nooit realiteit worden, maar is wel één van de beste science fiction films van de 21e eeuw.

Children of men

3. Interstellar

‘Interstellar’ was één van de meest besproken films in 2014. Waarschijnlijk niet alleen door de puike acteerprestatie van Matthew McConaughey. De film is namelijk wetenschappelijk gezien correct, maar toch zo moeilijk te geloven. Nadat ik klaar was met deze film, was ik drie dagen lang niet aanspreekbaar omdat ik zo gemindfucked was.

Interstellar-film-sci fi

4. Eternal Sunshine of the Spotless Mind

Wanneer hun relatie op de klippen loopt besluiten Joel en Clementine om elkaar uit hun geheugen te wissen. De hoofdrol is weggelegd voor Jim Carrey, die ook al in één van de beste science fiction films speelde van de vorige eeuw: ‘The Truman Show’.

5. Wall-E

De tekenfilm over het gelijknamige robotje dat de aarde moet opruimen, nadat de mens van de planeet is gevlucht omdat deze te veel vervuild raakte en onleefbaar werd. Een prachtige film, waar bijna nooit een menselijke stem in voorkomt, maar wel een goed beeld van hoe onze aarde er kan uitzien als we niet opletten.

Pixar GIF - Find & Share on GIPHY

6. Her

In de romantische drama wordt hoofdrolspeler Joaquin Phoenix verliefd op zijn persoonlijk besturingssysteem. Het gaat om een intelligent, zelfbewust en zelflerend besturingssysteem, vergelijkbaar met Amazon Alexa of Google Home.

Her-science fiction

7. Arrival

Wanneer op twaalf plekken op aarde mysterieuze ruimtevaartuigen neerdalen, wordt op elke locatie geprobeerd contact te maken met de buitenaardse wezens. Linguïst Louise Banks wordt gevraagd om die taak op haar te nemen.

8. The Martian

Deze film, gebaseerd op het gelijknamige boek, moet de inspiratie geweest zijn voor Elon Musk om naar Mars te willen reizen. Mark Watney, vertolkt door Matt Damon toont namelijk aan dat het perfect mogelijk is om op Mars te leven.

The Martian

9. Upstream Color

‘Upstream Color’ vertelt het verhaal van twee mensen wiens gedrag en leven worden beïnvloed door een soort parasiet in hen. Een bijzonder verhaal, net zoals de trailer die geladen is met spanning.

10. Looper

Tijdreizen is iets wat vaak terugkomt in science fiction films. In ‘Looper’ wordt tijdreizen bijvoorbeeld gebruikt om mensen te linchen. Hoewel ik duizend andere redenen kan bedenken om te tijdreizen, is het wel een geweldige film.

11. Star Wars

‘Star Wars’ is volgens kenners geen echte sci-fi film, maar een fantasy. Daarom staat hij niet in mijn top 10 en selecteer ik niet één specifieke film uit de epische saga.

Star Wars-sci-fi

12. Big Hero 6

‘Big Hero 6’ is een prachtige animatiefilm over een zorgrobot. Wetenschappers zijn tegenwoordig aan het focussen op robotica in de zorgsector, dus zie ik deze film wel eens uitkomen binnen enkele jaren.

Cheezburger GIF - Find & Share on GIPHY

13. Gravity

‘Gravity’, met Sandra Bullock en George Clooney in de hoofdrollen kreeg erg veel lovende commentaren. De film won dan ook zeven Oscars in 2014, dus zeker de moeite om te kijken.

gravity-movie

14. Avatar

Deze geweldige film, geregisseerd door James Cameron brak alle records wanneer die uitkwam in 2009. Het was tegelijk de duurste film om te maken, maar ook de film die het meeste opbracht ooit op één dag.

avatar-james cameron

15. Guardians of the Galaxy

Een mens, een levende boom een gemuteerde wasbeer en twee bizarre ruimtewezens. ‘Guardians of the Galaxy’ heeft alles om een goede sci-fi te zijn en dat is het ook! De film was zelf zo’n succes dat er eenvervolg zit aan te komen. De trailer kun je alvast hier bekijken.

16. Mr. Nobody

In 2092 is Nemo Nobody de laatste sterveling. De rest van de mensheid is door de almaar verder ontwikkelende medische wetenschap semi-onsterfelijk geworden. Hij blikt terug op zijn leven en belangrijke keuzes die hij heeft gemaakt.

17. Mad Max: Fury Road

Na een nucleaire explosie bestaat de wereld voornamelijk uit woestijn. De dagelijkse bezigheid van de mensen bestaat voornamelijk uit zoeken en verzamelen van water, voedsel en brandstof.

18. Iron Man

‘Iron Man’ hoort misschien eerder thuis in een rijtje met superheldenfilms in plaats van sci-fi films zou je denken. Maar veel wetenschappers lieten zich al inspireren op ‘Iron Man’ in de ontwikkeling van nieuwe uitvindingen, dus vond ik het zeker wel een plaats verdienen in dit lijstje beste science fiction films.

Agent M Loves Gifs GIF - Find & Share on GIPHY

19. I Am Legend

In deze post-apocalyptische film is heel New York geteisterd door een soort zombie-virus. Iedereen heeft de stad al verlaten, buiten één man. Hij probeert een antigif te vinden voor het virus.

20. Star Trek

Als je aan science fiction denkt, denk je bijna automatisch aan ‘Star Trek’. Net als bij ‘Star Wars’ kon ik geen van de films kiezen en staat hij daarom wat lager in de lijst.

Star Trek GIF - Find & Share on GIPHY

21. The Matrix

De eerste Matrix-film was zonder twijfel de beste en zou ook hoger in dit lijstje beste science fiction films moeten staan. Maar net zoals bij ‘Star Trek’, is de beste film niet van deze eeuw; enkel de twee zwakkere sequels.

Flying GIF - Find & Share on GIPHY

22. Dawn of The Planet of the Apes

In het geval van de ‘Planet of the Apes’-films ben ik wel consequent en kies ik één film uit. Dit om de simpele reden dat dit de beste ‘Planet of the Apes’-film is en gemaakt is in deze eeuw.

dawn of the planet of the apes

23. King Kong

Nog een klassieker op het lijstje: ‘King Kong’. De film die in 2005 uitkwam was een mooi staaltje special effects en verdient daarom een plek in deze lijst.

beste science fiction films King Kong

24. The Hunger Games

De populaire boeken en nog populairdere films van ‘The Hunger Games’ mogen ook niet ontbreken in dit lijstje van beste science fiction films.

Catching Fire GIF - Find & Share on GIPHY

25. Minority Report

In 2054 bestaat er een speciale soort politiekorps genaamd ‘Pre-Crime’. De bedoeling is om moordenaars te stoppen voor ze een misdaad hebben begaan door in de toekomst te kijken. Een mooie belofte, maar wanneer John Anderton, de hoofdcommissaris van Pre-Crime wordt beschuldigd, komen de gebreken van het systeem boven.