Maar liefst 3,3 miljoen huishoudens in Nederland laten de verwarming altijd uit, zelfs als het koud is. Dat stelt Multiscope op basis van zijn onderzoek Duurzaam Wonen onder ruim 5.000 Nederlanders. Zeker jongeren zouden de kachel vaak uit laten staan.
Met de enorm gestegen gasprijzen is de verwarming wel of niet aan zetten onderwerp van gesprek geworden. En daar worden dus ook diverse onderzoeken naar gedaan. In januari stelde tado° bijvoorbeeld op basis van een steekproef dat 83,3% van de Nederlanders in november en december de verwarming lager zette dan in 2021. En volgens het CBS was het gasverbruik in Nederland in vijftig jaar nog nooit zo laag, mede omdat we de verwarming lager zetten.
Maar onderzoek van Multiscope wijst nu dus uit dat we de verwarming niet alleen lager zetten, maar dat hij op diverse plekken zelf helemaal uit blijft. Op die manier hopen Nederlanders energie te besparen, wat ongetwijfeld te maken heeft met die hoge prijzen. Zeker jonge Nederlanders kiezen daar aak voor: 54% van de 18- tot 34-jarigen laat de verwarming uit voor energiebesparing, tegenover 28% van de 65-plussers. En hoe ouder mensen worden, hoe vaker de verwarming aan gaat. In de leeftijdsgroep 35 tot 49 jaar is dat namelijk 44% en onder mensen tussen de 50 en 64 jaar 43%.
Verduurzamen en controle
Ook wie de verwarming wel aan zet, is regelmatig oplettend. Zo bekeek maar liefst 72% van de Nederlanders vorig jaar eens per maand het gas- en energieverbruik, tegenover 54% in 2021. Daarnaast wordt er vaker voor gekozen om het huis te verduurzamen: 2,9 miljoen huishoudens besloot dit te doen als gevolg van de hoge gas- en energieprijzen. 27% van de mensen met een koopwoning deed dit vanwege subsidies van de overheid of gemeente.