3D avatars van de gemiddelde man moeten zorgen voor reality check

Een gemiddelde man in de Verenigde Staten is te dik en leeft ongezond. Niet heel verrassend, maar hoe zorg je ervoor dat mensen gemotiveerd raken om hier iets aan te doen? Amerikaanse kunstenaar Nickolay Lamm doet dit door avatars te maken die een gemiddelde man weergeven, met bierbuikje en al.

Lamm wil met dit project mannen in de VS een reality check geven. “I feel men criticize women’s bodies so much. It’s time to take a step back and look in the mirror.” De kunstenaar is van mening dat het laten zien van een gemiddeld lichaam meer indruk maakt dan grafieken en tabellen.

Uit onderzoek blijkt dat de gemiddelde Amerikaanse man geeft 10% van zijn inkomsten uit aan fast food, consumeert 2,757 calorieën per dag en kijkt 34 uur per week televisie. Het is dan ook niet verrassend dat de deze man behoorlijk wat steviger is dan bijvoorbeeld de gemiddelde Japanner of Fransman. Hij heeft een BMI van 28,6, in vergelijking met een BMI van 23,7 voor Japanners, 25,2 voor Nederlanders en 25,5 voor Fransen. Bij een BMI van 25 is er sprake van overgewicht.

3020139-inline-allcountriesangle

Nederlanders zijn opvallend veel groter dan de anderen en leven een stuk gezonder dan Fransen en Amerikanen. Door een goede gezondheidszorg en gezonde voeding in de eerste jaren van het leven, zorgt ervoor dat Nederlanders bovengemiddeld groot zijn en minder last hebben van overgewicht.

Het moeilijkste vond Lamm om ervoor te zorgen dat zijn modellen een correcte weergave zijn van het gemiddelde BMI. Hij heeft daarom hulp ingeschakeld van Metthet Reed, professor aan de University of Michigan. Reed is een expert op het gebied van het meten van lichaamsvormen.

Dit is niet de eerste keer dat Lamm gebruikt maakt van zijn kwaliteiten in grafische vormgeving. Eerder maakte hij al een Barbie gemodelleerd naar een gemiddeld 19-jarig Amerikaans meisje. Bekijk hier al zijn projecten.

3020139-inline-allcountriessideVan links naar rechts: de gemiddelde Nederlander, Amerikaan, Fransman en Japanner.