Numrush

3D geprinte protheses zijn echte ‘kunst’ stukken

Een ledemaat verliezen is verschrikkelijk en traumatisch. Deze gedachte heeft een aantal bedrijven op het idee gebracht om de kracht van 3D printen te gebruiken voor het maken van echte designer protheses. Maak van je handicap een blikvanger, zo lijkt Bespoke Innovation te denken.

Het e-Nable project maakt gebruik van goedkope 3D printers om protheses te maken. William Root, recent afgestudeerd van de Pratt Institute in New York, heeft een systeem ontwikkeld om lichtgewicht protheses te printen. Hij deed onderzoek naar de voorkeuren van geamputeerden en kwam tot de conclusie dat de huidige protheses niet voldoen. De protheses zijn te duur en moeilijk te produceren volgens Root.

Root’s verbeterde proces start met het maken van een scan van de anatomie van een patient. Vervolgens maakt hij gebruik van een speciale techniek, FitSocket, om de zachtheid en stijfheid van het resterende weefsel van een patient te meten. Op basis van deze gegevens kan een bijna perfecte ‘socket’, het onderdeel dat de prothese en het lichaam verbindt, gemaakt worden.

Dezelfde techniek gebruikte Root om een 3D geprinte prothese te ontwikkelen. Hij zocht naar de perfecte combinatie tussen sterk materiaal en lichtgewicht. Via software analyseerde hij de zwakke plekken van de prothese en compenseerde hij deze plekken.

Uiteindelijk heeft dit proces geleid tot een lichtgewicht, zwarte prothese van titanium. De prothese heeft een bijzonder uiterlijk een doet denken aan videogames en futuristische ontwerpen. Volgens Root gaat het designen van de prothese tot menselijk been ten kostte van de functionaliteit. Root heeft daarom gekozen voor een minimale vormgeving, waardoor de prothese door kan gaan als echte kunst.

Traditionele protheses kosten tienduizenden dollars, terwijl de prothese van Root slechts 1.800 dollar hoeft te kosten. Root is dus duidelijk geslaagd in het creëren van de goedkoper productieproces van protheses. Of het product daadwerkelijk op de markt komt is nog de vraag, want de prothese is nog niet in staat om het gehele lichaamsgewicht te dragen. Daarnaast is de prothese ook nog niet goedgekeurd door de Amerikaanse FDA.