Numrush

Zaterdagmiddagklusje: Het 3D-printen van een revolver

Door de steeds verder ontwikkelende productietechnieken en verschillende materialen worden de mogelijkheden voor 3D-printen steeds groter. De meest waardevolle en spannende toepassing van het 3D-printen tot nu toe is misschien wel het inzetten van printers in de zorg. BioBots is bijvoorbeeld in staat om levend (!) weefsel te printen.

Dat er echter ook een keerzijde, ofwel gevaarlijke kant, zit aan 3D-printers laat James Patrick met zijn 3D-geprinte revolver zien. Engineering student James Patrick wist een 3D-geprinte revolver te printen die alleen een niet geprint rubberen bandje en een spijker als slagpin gebruikt om .22-kogels af te vuren. De cilinder in de revolver kan worden uitgerust met zes of acht kogels en na elk shot draait de cilinder een positie om de volgende kogel te kunnen afvoeren. Daarnaast bouwde hij een beveiligingsysteem dat ervoor zorgt dat er geen kogels worden afgevuurd wanneer het geweer op de grond valt.

De revolver is niet het enige model dat de student heeft gebouwd. Hij bouwde ook een single-shot model genaamd de Songbird. Hij waarschuwt daarbij wel dat het juiste materiaal gebruikt moet worden, omdat anders het geweer uit elkaar kan ploffen. Door het toevoegen van een stuk metaal in zijn revolver, wordt hij herkent door metaaldetectors en is hij ook nog eens legaal in de VS.

James Patrick is niet de eerste student die een vuurwapen 3D-print. Cody Wilson presenteerde in 2013 al zijn uitgeprinte wapen. Hij zette echter ook zijn eigen bedrijf op en kreeg een licentie om pistolen te maken en eventueel te verkopen. Het doel van het bedrijf van Wilson is dan misschien ook nog wel veel gevaarlijker: het bedrijf wil allerlei objecten gerelateerd aan vuurwapens gaan printen volgens NRC, zoals kogelhulzen, automatische geweren en zelfs granaten.