3D Systems ontwikkelt 3D-printsysteem voor tandartsen

3D Systems brengt een systeem op de markt waarmee tandprotheses 3D geprint kunnen worden. Het systeem heet NextDent 5100 en is nu in de bèta testfase. Dat meldt ZDnet.

NextDent 5100 maakt het mogelijk om tandprotheses, zoals een kunstgebit of een plaatje te printen. Volgens 3D Systems kan de NextDent protheses sneller en goedkoper produceren dan door het traditionele gieten. Tandartsen hoeven niet meer afhankelijk te zijn van een gieterij, en patiënten hoeven niet zo lang te wachten op hun protheses. Het NextDent systeem is gericht op laboratoria en klinieken.

NextDent

3D Printen wordt al langer in de medische wereld gedaan. 3D Systems wil 3D printen mainstream maken. CEO Vyomesh Joshi: “Onze missie is om 3D productie een realiteit te maken en dat doen we van gebruikscase tot gebruikscase.” Hij is al een tijdje bezig met de tandheelkundige markt. Een jaar geleden kocht hij het Nederlandse bedrijfje NextDent op, dat de kennis op het gebied van materiaal en technologie in huis had om het printsysteem te ontwikkelen. Onderzoeksbureau SmarTech voorspelt dat de markt voor 3D-printen in de tandheelkunde 9,5 miljard dollar waard zal zijn in 2027.

3D Systems heeft goedkeuring van de Federal Drug Administration voor het gebruik van de printmaterialen. In de zomer moet de NextDent 5100 in Amerika op de markt komen.

Foto: 3D Systems