Dit zijn de 4 belangrijkste internettrends van 2016

Ieder jaar brengt Mary Meeker van investeerder KPCB de trends op internet in kaart. Heel veel mensen uit de industrie kijken uit naar welke conclusies ze trekt. Gisteren vatte ze haar rapport samen in een half uur tijdens een presentatie op Code Conference. Dit zijn de vier meest interessante zaken die ze aanstipte.

1. De internetgroei remt af

De afgelopen jaren nam de groei van het internet af, door externe economische factoren. De diverse crisissen in onder meer de VS en EU zorgden voor een rem in de groei van het internet. En dat effect blijft zich voordoen, alleen met een andere oorzaak. Het is gewoon moeilijker om door te blijven groeien omdat de meeste mensen alle online zijn.

Het groeipotentieel zit bij mensen die je minder makkelijk online krijgt. Zo zijn er landen waar mensen een half jaarinkomen kwijt zijn aan de aanschaf van een goedkope smartphone. Het kost veel moeite om dat soort mensen ook onderdeel uit te laten maken van het internet.

Er komen steeds meer mensen online, maar de groei remt af

2. 50 procent zoekopdrachten over vijf jaar via spraak en foto’s

Voor diegene die denken dat het zo’n vaart niet zal lopen met spraak: Meeker is het niet met je eens. Zij ziet nu al dat gesproken zoekopdrachten snel groeien en ze verwacht dat over vijf jaar meer dan de helft van de zoekopdrachten via spraak of afbeeldingen loopt.

Het is overigens een conclusie die Meeker heeft overgenomen van een onderzoeker van Baidu, de Chinese concurrent van Google. Bij die zoekmachine kwam in september 2014 al 10 procent van de zoekopdrachten binnen via spraak.

Steeds meer zoekopdrachten gaan via voice

3. Chatapps gaan de strijd aan met het homescreen

Het homescreen van je smartphone is de ingang waarmee je toegang krijgt tot allerlei informatie en diensten. Maar niet voor lang meer. Mary Meeker denkt dat chatapps die rol over kunnen gaan nemen, als ze slim omgaan met data over je context.

4. Amerikaanse autoindustrie leeft op dankzij zelfrijdende auto

Tot 1970 had de VS een lijdende rol in de wereldwijde autoindustrie, maar sindsdien gaat het bergafwaarts. De zelfrijdende auto kan zorgen voor een comeback van de VS in deze markt. Veel bedrijven die bezig zijn met de ontwikkeling van autonoom vervoer en mobiliteitsdiensten (zoals Uber) zitten in de VS en ook Amerikaanse universiteiten doen belangrijk onderzoek op dit vlak.

In Europa hebben we minder bedrijven die hier mee bezig zijn en werkt het goede openbaar vervoer de ontwikkeling in de autoindustrie een beetje tegen, stelt Meeker. Daarentegen kunnen de hoge brandstofprijzen en strenge regels rond CO2-uitstoot er voor zorgen dat we op het gebied van elektrische auto’s snelle stappen gaan maken.

De kansen voor de autoindustrie wereldwijd

Wil je alle slides van Mary Meeker bekijken? Ze staan gewoon allemaal online!

Kijk je liever naar de presentatie? Geen probleem, want hij staat in zijn volledigheid online: