CRAM: De robot-kakkerlak die hulpverleners helpt tijdens rampen

Onderzoekers van het UC Berkeley hebben een robot ontworpen di e dezelfde kenmerken heeft als een kakkerlak. Zo kan de robot bijvoorbeeld door miniscule openingen heenkruipen en heeft hij een sterk schild ter bescherming.

Robert Full, professor integratieve biologie van UC Berkeley heeft lang onderzoek gedaan naar de bewegingen die dieren maken. Hij was daarbij verwonderd over hoe insecten als een kakkerlak, met hun sterke en robuuste skelet toch door miniscule ruimtes heen konden kruipen. Uit het onderzoek bleek namelijk dat kakkerlakken die normaal gesproken een centimeter hoog zijn, zich kunnen samenpersen tot 3 millimeter laat de Los Angeles Times weten.

Daarom besloten ze een serie robots te maken gebaseerd op het uiterlijk en de bewegingen van kakkerlakken. De CRAM, zoals de robot heet, willen de onderzoekers gaan inzetten tijdens bijvoorbeeld (natuur)rampen. De robot kan zeer goedkoop geproduceerd worden, waardoor er bijvoorbeeld een zwerm kan worden ‘losgelaten’ in het puin van een aardbeving. Hier kunnen de kleine robotjes razendsnel door kleine openingen heen manoeuvreren opzoek naar slachtoffers of ruimtes die veilig zijn voor hulpverleners.