Google krijgt patent voor zelfrijdend pakketbusje zonder bezorger

Pakketjes bezorgen met drones. Dat klinkt heel cool, maar de vraag is hoe en of dat in de praktijk gaat werken. Wat misschien wel een realistischer scenario’s is voor het grootste deel van de pakketbezorgingen: een zelfrijdend busje, zonder chauffeur. Wie het pakketje dan naar je voordeur brengt? Niemand! Je moet het zelf ophalen.

Quartz ontdekte een patent wat Google toegewezen heeft gekregen voor een zelfrijdend pakketbusje vol kluizen. Als het busje met je pakje bij je in de straat is, krijg je een berichtje en kun je het kluisje met jouw pakketje openen. Dit werkt met een pincode, maar zou bijvoorbeeld ook kunnen met je contactloze pinpas of smartphone. Als je je pakketje hebt opgehaald rijdt het busje naar het volgende adres en na zijn ronde keert hij weer terug naar het depot.

colorcorrected-89

Met het idee combineert Google twee bestaande technieken: de zelfrijdende auto waar het bedrijf al jaren aan werkt, en de pakketkluis. Dat is ook niets nieuws, in Nederland vind je die bijvoorbeeld al op grote treinstations.

Toch is niet zeker dat Google’s idee ook echt uitgevoerd wordt. Het is enkel een patent, maar het is onduidelijk of Google er plannen mee heeft of dat eventueel andere partijen er mee aan de slag willen gaan. In dat opzicht is de ontwikkeling van bezorgdrones op dit moment stukken concreter.