Numrush

Nieuw jaar, nieuw spaardoel? 5 tips om te beginnen met beleggen

beleggen

Is het nieuwe jaar bij jou ook begonnen met het doel om toch iets meer geld over te houden aan het einde van de maand? Je bent niet de enige. Een bekend goed doel voor het komende jaar, is ‘beter omgaan met geld’ of ‘meer geld sparen‘. En ook dit jaar zijn er weer tal van mensen die dit als goed voornemen voor zichzelf stellen. Zo’n goed voornemen stellen is natuurlijk leuk, maar hoe pak je dat eigenlijk aan? Wellicht kun je dit doen door dit jaar te beginnen met beleggen. Dat kan in bedrijven zijn, maar natuurlijk ook in bitcoins of andere cryptovaluta.

Goed, je hebt het idee om te gaan beleggen, en dan: waar begin je precies? Met deze tips ben je in ieder geval goed voorbereid.

Gebruik geld dat je kunt missen

Om te beginnen: ga nooit beleggen met geld dat je eigenlijk niet kunt missen. Het klinkt misschien logisch, maar is toch een veelvoorkomende fout die nog steeds gemaakt wordt. Kun jij maar net aan rondkomen elke maand en ben je tóch van plan om te beleggen, denk hier dan nog eens goed over na. Maar heb je al een buffertje en kun je dát geld best wel missen? Dan is beleggen meer iets voor jou.

Beleg op de lange termijn

Als je binnen een jaar een bepaald bedrag wilt sparen, dan zul je je ook even af moeten vragen of beleggen hier wel de juiste optie voor is. Het is wel mogelijk om op de korte termijn te beleggen, maar als je er het meeste uit wilt halen, dan is het toch echt verstandiger om dit op de lange termijn te doen. Op de korte termijn beleggen is namelijk een stuk risicovoller en het betekent dat je de beurs constant in de gaten moet houden. Als je op lange termijn belegt, zijn de tegenvallers veel minder heftig, omdat de kans groot is dat het later weer wegtrekt.

Blijf spreiden tijdens het beleggen

‘Niet op één paard wedden’ is een bekende uitdrukking dat ook hier zeker goed van pas komt. Omdat je van te voren nooit precies kunt weten wat er met jouw inzet zal gebeuren, is het gewoon niet slim om al je geld op slechts één bedrijf te richten. Er kan altijd iets gebeuren wat je van te voren niet had kunnen weten – denk even aan de huidige pandemie, ook dat had niemand aan zien komen.

Houd je kosten in de gaten

Hoewel het je (een hoop) geld kan opleveren, kóst beleggen natuurlijk ook geld. Ook als je een positief rendement hebt. Je betaald namelijk aan de bank of broker als je een aandeel koopt of verkoopt. Het is dan ook goed om te weten dat deze kosten enorm kunnen verschillen. Zoek daarom goed uit waar je dit het goedkoopste kunt doen. Als je ziet dat het verschil ‘slechts’ 0,1 procent is, lijkt dat misschien niet veel. Maar als jij járen belegt, kan dit je duizenden euro’s kosten.

Doe research

Het feit dat je op dit artikel bent uitgekomen, geeft al aan dat je research aan het doen bent. Goed bezig! Het is goed om te weten dat beleggen niet zomaar ‘sparen’ is. Het brengt altijd risico’s met zich mee. Je kunt van te voren niet weten hoe de markt eruit gaat zien, en welke markten juist stijgen of dalen. Een goede tip: ga niet lukraak aandelen kopen of geld investeren in bedrijven waar jij niet veel mee hebt. Als je al van plan bent om een aandeel ergens van te kopen, verdiep je dan goed in de schaalbaarheid van het kapitaal, de markt, de sector en de bedrijfsresultaten.