’58 miljoen Twitter-accounts verwijderd aan einde van 2017′

In het laatste kwartaal van vorig jaar verwijderde Twitter nog eens 58 miljoen accounts van zijn platform. Dat blijkt uit onderzoek van persbureau AP, meldt NRC. Voor het onderzoek keek het persbureau naar data vanaf oktober vorig jaar, toen 15 miljoen accounts verwijderd werden. In december waren dat er 25 miljoen.

Een reden voor het verwijderen van accounts is de Russische beïnvloeding van de presidentiële verkiezingen. Daar getuigde het sociale medium eind oktober over voor het Amerikaanse Congres. Dergelijke activiteit is onacceptabel en “we moeten meer doen om het te voorkomen”, aldus de hoofdadvocaat van Twitter toen.

Russische trollen

Het sociale medium vond uiteindelijk 3.841 accounts van Russische Trollen, die vanuit de Internet Research Agency in Sint-Petersburg worden aangestuurd. Sinds dat moment is Twitter hard aan het werk om de ‘informatiekwaliteit’ van het platform te verbeteren.

Niet alleen worden er massaal accounts verwijderd, maar er wordt ook gekeken naar nieuwe accounts. Verder zijn de detectiecriteria aangescherpt. In december signaleerde het medium 6,4 miljoen accounts per week die spam verspreiden of geautomatiseerd zijn. Dat zijn er nu 10 miljoen per week. Hoeveel van die accounts verwijderd zijn, is onbekend.