Hoogopgeleide millennials – dus mensen tussen de 25 en 44 jaar oud en met een hbo- of wo-achtergrond – maken zich zorgen over hun mentale gezondheid, zeker in relatie tot hun werk. Dat blijkt uit onderzoek van Norstat en organisatiepsycholoog dr. Ruth Hekman in opdracht van OOPKOP onder 478 hoogopgeleide millennials op het werk. 63% ervaart nu naar eigen zeggen mentale gezondheidsproblemen door werk.
Het onderzoek richt zich specifiek op hoogopgeleide millennials, omdat zij binnenkort het grootste deel van de arbeidsmarkt te maken heeft, stelt het onderzoeksrapport. Daarnaast hebben zij relatief vaak te maken met mentale gezondheidsproblemen en met verzuim in relatie tot mentale gezondheid.
Maar dat is niet vreemd als de meerderheid wel eens problemen heeft ervaren met mentale gezondheid. De grootste impact op de mentale gezondheid is volgens de respondenten zelf stress, wat op de lange termijn kan leiden tot een burn-out. En de meerderheid van de respondenten heeft daar al eens in de buurt gezeten: 56% heeft burn-out gerelateerde klachten ervaren door het werk.
Burn-outklachten en klachten als gevolg van stress, kun je op verschillende manieren ervaren. Zo heeft 20% wel eens fysieke klachten ervaren en geven millennials in het onderzoek aan dat ze in de helft van de situaties op het werk moeite hebben met concentreren. Daarnaast heeft 30% wel eens last van emotionele (over)reacties, zoals boosheid, frustratie en verdriet.
Mentale gezondheid ook verantwoordelijkheid werkgever
Opvallend is dat veel van de hoogopgeleide millennials in het onderzoek vinden dat de werkgever een bepaalde verantwoordelijkheid heeft. Niet vreemd, aangezien een slechte mentale gezondheid invloed heeft op de werkprestaties. 68% zegt bijvoorbeeld dat de mentale gezondheid hun prestaties negatief beïnvloed heeft. Bovendien heeft 55% wel eens overwogen om van werkgever te veranderen door de mentale gezondheid.
Maar liefst 93% geeft in het onderzoek dan ook aan dat werkgevers meer verantwoordelijkheid moeten nemen over de mentale gezondheid van hun werknemers. Dat zou nu namelijk nog weinig gebeuren: 64% van de ondervraagden zegt dat de werkgever nooit naar hun mentale gezondheid vraagt. Maar volgens een meerderheid helpt het al als er alleen maar gevraagd en geluisterd wordt naar onderwerpen rondom mentale gezondheid.
Daarnaast kan het volgens millennials zelf helpen als er een duidelijkere afkadering komt van de werkzaamheden, zodat er niet van alles over de schutting wordt gegooid.