Chinese hacker vindt manier om 4G-verkeer te onderscheppen

De Chinese Zhang Wanqiao heeft ontdekt hoe je gesprekken en berichten via een 4G-netwerk kunt onderscheppen.

Zhang maakte dat bekend tijdens Ruxcon, een hackersconferentie in Melbourne. De Chinese werkt voor Qihoo 360, een Chinese leverancier van antivirus-software. Ze testte haar techniek op een bestaand 4G-netwerk en kwam tot de conclusie dat het inderdaad mogelijk was om telefoongesprekken af te luisteren, zo schrijft The Register.

De hack is niet eens zo ingewikkeld. Om 4G-netwerken af te tappen moeten kwaadwillenden verschillende nepzendmasten plaatsen. Als smartphones en andere 4G-apparaten deze masten als echt herkennen, kunnen de hackers als ‘man-in-the-middle’ al het verkeer onderscheppen.

Zhang stelde verder dat hetzelfde principe gebruikt kan worden om 4G-netwerken helemaal onbereikbaar te maken. Als hackers ervoor zorgen dat de masten wel actief zijn, maar niet werken, dan is het onmogelijk om met de buitenwereld te communiceren. Al het verkeer wordt namelijk tegengehouden bij de zendmast.

De Chinese concludeert dat er werk aan de winkel is voor de providers, want zij zouden de hack onklaar kunnen maken door het onmogelijk te maken om zomaar overgezet te worden naar onbekende zendmasten.