Deze maatregelen moeten connected cars veiliger maken

De National Highway Traffic Safety Administration stelt dat de beveiliging van connected cars flink verbeterd moet worden, zeker nu steeds meer voertuigen autonoom kunnen rijden.

Het wordt de afgelopen jaren steeds gewoner dat een auto voorzien is van een connected car-systeem, zoals Apple Carplay of een systeem van de fabrikant. Dat is niet alleen maar handig. In sommige gevallen blijken deze systemen kwetsbaar, waardoor in sommige gevallen de controle over het voertuig overgenomen kan worden.

De NHTSA stelt daarom voor om connected car-systemen te ontwerpen met cybersecurity als een van de belangrijkste speerpunten. “Als een aanval ontdekt wordt, dan moet de veiligheid van de inzittenden en andere weggebruikers gewaarborgd zijn. Dat kan bijvoorbeeld door het systeem op een zo veilig mogelijke manier te laten stoppen.”

Daarnaast stelt de Amerikaanse instantie nog een aantal andere punten voor om de veiligheid te verbeteren. Zo moet de toegang tot diagnostische gegevens beperkt worden en moet het onmogelijk worden gemaakt om toegang te krijgen tot firmware, zodat hier niet mee gerommeld kan worden.

Ook producten van derde partijen (denk aan carkits of radio’s) moeten aan strengere eisen onderworpen worden, zo is te lezen in het rapport. “Deze producten zijn misschien niet direct gerelateerd aan veiligheid, maar als ze niet goed afgeschermd worden, dan kunnen kritieke onderdelen van het systeem overgenomen worden.”