Bijna kwart 75-plussers heeft een smartphone

iPhone internet

Het aantal ouderen dat gebruik maakt van internet blijft groeien. En daarvoor kruipen ze niet altijd een pc of zitten ze een tablet op de bank; steeds meer 75-plussers hebben een smartphone. Drie jaar geleden had nog één op de twintig mensen in deze leeftijdsgroep er één, nu is dat bijna één op de vier. Dat meldt het CBS.

Overigens stijgt ook het aantal tablets en andere middelen om gebruik te maken van internet. Dit jaar kon 60 procent van de 75-plussers op de één of andere manier thuis op internet en de helft deed dat ook. Vier jaar geleden ging het in beide gevallen nog om iets meer dan 40 procent.

De smartphone is overigens het minst populaire middel om online te gaan onder de ouderen. 75-plussers gebruikten namelijk gedurende de drie maanden voorafgaand aan het onderzoek even vaak een PC, laptop of tablet, maar minder vaak een smartphone.

Wat 75-plussers doen op internet? E-mailen is veruit het populairste. 9 op de 10 ouderen doet dat. “Rond 70 procent geeft aan het internet in te zetten voor het zoeken van informatie over goederen of diensten en telebankieren. Rond 60 procent doet online aankopen en zoekt naar informatie over gezondheid”, vult het CBS aan.

Internetgebruik jongere groepen

Niet geheel onverwacht is de oudste groep inwoners in ons land relatief nog steeds het minst online, maar het is wel de snelst groeiende groep. In de leeftijdsgroep daaronder, 65 tot 75 jaar gebruikt inmiddels 84 procent internet; in 2012 was dit 79 procent.

Van alle inwoners heeft 94 procent van de inwoners van Nederland thuis toegang tot internet en maakt 92 procent er gebruik van.