8 kekke gadgets om je vakantiegeld aan te besteden

Het vakantiegeld zal de komende dagen bij de mensen binnenstromen. Leuk als je altijd al eens een tripje naar bijvoorbeeld New York wilde maken, maar je kunt die extra centen natuurlijk ook op een andere manier investeren. Dit is immers het perfecte moment om eens te investeren in die gadgets die je al maanden op het oog hebt. We zetten daarom ter inspiratie acht toffe dingen op een rij die je met je vakantiegeld kunt aanschaffen.

1. Oculus Rift of HTC Vive

2016 belooft het jaar van virtual reality te worden, dus dit is het ultieme moment om in een ‘echte’ VR-bril te investeren. Je hebt op dat gebied twee keuzes: de Oculus Rift en de HTC Vive. beide hebben hoogwaardige schermen en precieze bewegingssensoren, maar verschillen op een paar fronten. Zo is de Vive iets duurder, maar wordt hij geleverd met speciale bewegingsbesturing voor in je handen en kamersensoren, waardoor je door een ruimte kunt heenlopen terwijl je in VR zit. De Rift krijgt later dezelfde bewegingsbediening en zal ooit ook kamerbreed werken, maar dat is nu nog niet het geval.

Oculus Rift

Je zult ongeacht je keuze flink moeten investeren. De Rift kost 799 euro en de Vive 899 euro, maar beide vereisen een krachtige game-pc die je ook nog eens zo’n 1.000 euro armer zal maken. Maar goed, dan ben je wel klaar voor de beloofde VR-revolutie.

2. 12-inch MacBook

Apple probeert met zijn MacBook iets bijzonders. Het apparaat heeft sinds afgelopen jaar slechts één connectorpoort – net als op bijvoorbeeld je smartphone of tablet. Hij is extreem licht en dun, maar wel volgepropt met zoveel mogelijk batterijen, waardoor je hem soms wel 10 uur achter elkaar kunt gebruiken. Het maakt de MacBook een ander soort product dan we in de jaren hiervoor gewend waren. Door zijn compacte formaat is ie ook een stuk handzamer, waardoor je hem gemakkelijker met je meedraagt.

Je moet natuurlijk wel het een en ander inleveren – het aansluiten van meerdere USB-apparaten kan bijvoorbeeld alleen in combinatie met een speciale hub. Maar hoe vaak gebruik je nog de USB-poorten op een laptop? Ik amper – alles gaat immers via clouddiensten. Ben je bereid vol in te zetten op een accessoireloze toekomst, dan is de nieuwe MacBook wellicht wat voor jou. Je haalt ‘m vanaf 1449 euro bij Apple.

3. Microsoft Surface Pro 4

Niet alleen Apple probeert het één en ander op laptopgebied – ook Microsoft heeft met de Surface Pro 4 een interessant alternatief op de markt. Het idee achter dit apparaat ken je wellicht al: de Surface Pro 4 is een laptop met lostrekbaar toetsenbord, waardoor je hem ook als tablet kunt gebruiken. Dat maakt het een hybride gadget die je zowel op kantoor als op de bank kunt gebruiken. Windows 10 schakelt automatisch tussen de pc- en tabletmodus als je het toetsenbord bevestigt of verwijdert.

Een bijbehorende pen maakt de Surface Pro 4 ook een fijne tekentablet. Toen ie op de markt verscheen hadden een paar gebruikers last van vreemde batterijproblemen, maar deze lijken allemaal in de meest recente Windows-updates te zijn opgelost. Interesse? Je haalt een Surface Pro 4 in huis vanaf 999 euro.

4. Garmin Forerunner 735XT

De smartwatch-hype lijkt een beetje voorbij, maar op het gebied van slimme sporthorloges is er nog genoeg interessants te vinden. Neem bijvoorbeeld de pas aangekondigde Garmin Forerunner 735XT: dit apparaatje houdt bij wanneer je rent, fietst, zwemt of aan krachttraining doet met behulp van ingebouwde sensoren. Ben je niet constant aan het sporten? Dan houdt de accu het maar liefst 11 dagen vol.

De nieuwe Forerunner is een stuk gelikter dan eerdere Garmin-sporttrackers. Wellicht dat de opkomst van smartwatches vorig jaar daar een kleine bijdrage aan heeft geleverd – die apparaatjes hebben vaak een wat minimalistischer design. Het nieuwe Garmin-horloge wordt verkocht vanaf 449 euro.

5. 4K-televisie

Jarenlang waren 4K-televisies een luxe. Ze stonden voor soms wel duizenden euro’s bij je lokale elektronicawinkel, om te laten zien hoe de rijksten onder ons nu tv kunnen kijken. Dat is inmiddels gelukkig veranderd. We zijn eindelijk op het punt gekomen dat je een goed 4K-scherm voor minder dan 1000 euro in huis haalt. Probeer daarbij wel op de ververssnelheid van het scherm te letten als je graag wil gamen – die moet namelijk een beetje hoog liggen.

Televisie

Er is nog een reden om een nieuwe tv in huis te halen: er is eindelijk een Smart TV-interface die niet ontzettend matig is. Samsung’s Tizen wordt steeds verdraagzamer en meerdere 4K-tv’s van Philips draaien inmiddels op Android TV – wat betekent dat je Android-applicaties op je tv kunt starten.

6. DJI Osmo

De camera in je smartphone is niet genoeg meer. Wil je een beetje indrukwekkende 4K-beelden schieten? Dan zouden wij toch echt upgraden naar de DJI Osmo. Deze camera zit anders in elkaar dan je gewend bent. Hij bestaat uit een enkel handvat met bovenop de cameralens, en daar tussenin ruimte voor je smartphone. Die verbind je namelijk met het hulpstuk, waardoor je direct een handiger viewfinder hebt.

De DJI Osmo zit vol met bewegingssensoren en kleine motoren, die ervoor zorgen dat de camera ongeacht je bewegingen recht blijft hangen. Het belooft dezelfde beeldkwaliteit die je vroeger zag van een steadycam, maar dan klein genoeg om in je rugzak te steken. Het mag wel wat kosten, want de Osmo gaat doorgaans voor 659 euro over de toonbank.

7. Samsung Galaxy S7

Wellicht krijg je altijd een nieuwe smartphone zodra je een nieuw abonnement afsluit, maar wij kunnen je van harte adviseren om er gewoon zelf eentje te kopen met je vakantiegeld. Het zorgt er namelijk voor dat je bij je volgende verlenging niet aan een duur abonnement vastzit. Met je zelfgekochte telefoon kun je immers een sim only-abonnement afsluiten, waardoor je op de langere termijn goedkoper uit bent.

Samsung Galaxy S7

En als je nou toch een nieuwe smartphone moet uitkiezen, dan zou ik voor de Galaxy S7 gaan. Het is wat de fijnste Android-telefoon van dit moment – met daarin dingen die in de S6 mistten, zoals een microSD-kaartpoort. En hij heeft een hele goede camera! Je koopt de Galaxy S7 los vanaf 699 euro. Wil je de grotere S7 Edge, dan komt daar 100 euro bovenop.

8. Phantom 4-Drone

We schrijven hier op Numrush over de ene na de andere drone, maar de Phantom 4 van DJI blijft de publieksfavoriet. Dit is namelijk één van de meer gebruiksvriendelijke vliegmachines op de markt. Bijsturen is vaak niet nodig dankzij speciale sensoren, die in de gaten houden of er een muur in de buurt komt. Daarnaast kun je het gehele apparaat mooi vanaf je smartphone besturen. Je kunt zelfs op de camerafeed tappen waar je naartoe wil vliegen, waarna de Phantom 4 zelf uitvogelt hoe hij dat moet doen.

Het kost je allemaal wel wat: de Phantom 4 wordt vanaf 1599 euro verkocht. Maar dan heb je wel één van de best beoordeelde drones van dit moment in huis liggen.