Numrush

Aanbieding voor een vakantie? Die is vaak misleidend, zegt Consumentenbond

vakantiegeld, reisaanbiedingen

Foto: Shutterstock.com

We zijn volop bezig met het boeken van reisjes. Voor de zomervakantie, de meivakantie of misschien wel iets buiten de vakanties om. Maar denk je een goedkoop aanbod te hebben gevonden via een aanbieding, dan kan dat achteraf nog best eens tegenvallen, constateert de Consumentenbond. Volgens de organisaties zijn veel reisaanbiedingen namelijk misleidend. Daarom stapt de Consumentenbond nu naar de rechter.

De Consumentenbond controleerde 250 reisaanbiedingen van tien verschillende aanbieders. Daarbij keek de organisatie of je de reisjes kunt boeken voor de geadverteerde prijs. Maar tweederde van de onderzochte aanbiedingen klopt niet. De prijs verandert tijdens het boeken, er komen tijdens of na het boeken nog verplichte kosten bij of er ontbreekt essentiële informatie, aldus de Consumentenbond. Dé VakantieDiscounter meldt bijvoorbeeld niet dat je bij een reis naar New York ter plekke nog 39 euro per nacht moet betalen aan het hotel en de ANWB verstopt verplichte havengelden van 120 euro bij een fietscruise in Kroatië.

De problemen waren het grootst bij Prijsvrij/D-reizen, KLM Holidays/Transavia Holidays en Expedia: geen van de onderzochte aanbiedingen klopte. Bij The Travel Club bleek bij 8% van de onderzochte aanbiedingen de beloofde prijs ook de uiteindelijke prijs. Bij TUI was dat 16%, bij Dé VakantieDiscounter 26% en bij FTI iets meer dan de helft. ANWB Reizen (72%), Sunweb (72%) en Corendon (92%) doen het het beste in dit onderzoek.

Waarschuwingen hielpen niet voldoende

De problemen met reisaanbiedingen zijn niet nieuw. Begin 2023 was er met 83% van de aanbiedingen die de Consumentenbond bekeek wat mis. De gecontroleerde reisorganisaties beloofden beterschap, maar nu blijkt er dus nog weinig veranderd. Sandra Molenaar, directeur van de Consumentenbond, noemt dat teleurstellend.

De organisatie laat het er dan ook niet bij zitten. De onderzoeksresultaten zijn met de toezichthouder ACM gedeeld, die aangeeft dat er verschillende zaken lopen om reisaanbieders te dwingen tot duidelijke prijsvermelding. “Wij hebben ook brancheorganisatie ANVR laten weten dat we verwachten dat zij haar leden hierop stevig aanspreekt. Maar de ANVR adviseert reisaanbieders slechts om ‘daar waar toepasbaar’ de regels te volgen. Met zo’n slappe reactie valt er op korte termijn weinig verbetering te verwachten”, zegt Molenaar.

De Consumentenbond heeft daarom besloten naar de rechter te stappen, aangezien de partijen die de reisaanbiedingen doen zich niet aan de wet houden. “Reizigers moeten er op kunnen rekenen dat reisaanbiedingen kloppen.”

Foto: Shutterstock