Aanstaande update zou Apple Watch voorzien van ontbrekende functies

Apple zou achter de schermen hard aan het werk zijn om een aantal ontbrekende functies alsnog naar de Apple Watch te brengen. Betere samenwerking met andere hard- en software, een functie om je horloge te traceren en het bijhouden van slaap zouden toegevoegd worden. Of een grote update van de software zou daarvoor afdoende moeten zijn, betwijfelt 9to5Mac.

Hoewel het horloge goed en wel een maand in de verkoop is, zou Apple al druk bezig zijn met het voorbereiden van een aantal grote updates aan de mogelijkheden van de smartwatch.

De zogenaamde ‘Third-party complications” zouden er voor moeten zorgen dat andere partijen gebruik kunnen maken van de widgets die getoond worden op het horloge. Volgens 9to5Mac zou Apple op dit moment zo’n widget aan het testen zijn in samenwerking met Twitter. Het idee zou zijn dat er een kleine statusupdate zou kunnen worden getoond op de ‘Watch Face’ (de klok) en er doorgelezen kan worden op een grotere ‘detailpagina’.

Het is echter de vraag of de mogelijkheid voor deze widgets daadwerkelijk opengesteld wordt voor alle app ontwikkelaars, aangezien bronnen rond het project melden dat de functionaliteit met Twitter direct in het Watch OS wordt gebakken. Ook voor iOS maakte Apple eerder de uitzondering voor Twitter en Facebook en implementeerde het functionaliteiten direct in de kern van het besturingssysteem.

Een veelgehoorde klacht van eigenaren is het ontbreken van de mogelijkheid om je horloge op te sporen via GPS. Zo is het tamelijk kostbare horloge nauwelijks nog te traceren bij verlies of diefstal. Volgens weblog 9to5Mac werkt Apple dan ook aan een ‘Find My Watch’ optie, waarbij gebruikers hun horloge kunnen opzoeken, vergrendelen en zelfs wissen op afstand.

Meer Health toepassingen

Grootste gemis tijdens de lancering van de Apple Watch waren voor veel volgers toch wel de vele gezondheidstoepassingen die Apple zou gaan aanbieden via het horloge. Immers, Apple Health zou toch grotendeels gevoed gaan worden door gegevens vanaf het horloge?

Diverse sensoren zouden in staat zijn om hartslag, bloeddruk, bloedzuurstof niveau en zelfs glucose te meten. Bij de lancering bleek er echter ‘slechts’ een hartslagmeter in de smartwatch aanwezig.

In hun verslag laat 9to5Mac nu weten dat Apple wel degelijk een uitgebreid plan heeft om deze functionaliteiten uit te rollen. Echter, het zal betekenen dat het bedrijf nieuwe versies van het horloge moet introduceren om bepaalde functionaliteiten aan de praat te krijgen. Voor het meten van bloeddruk en het monitoren van slaap zou het huidige model nog kunnen volstaan, voor glucosemeting en andere opties moet er nieuwe hardware worden geïntroduceerd.

Wanneer de updates aan Watch OS moeten verschijnen blijft vooralsnog onduidelijk. Het aanstaande developers event in juni lijkt een uitgelezen mogelijkheid voor de introductie, al zal het voor sommige onderdelen nog te vroeg dag zijn.