Numrush

Aantal aangiftes internetoplichting in 2019 gestegen

malafide webshops

Steeds meer mensen doen aangifte van online oplichting. In 2019 steeg het aantal aangiftes van internetoplichting namelijk met 7 procent, vertelt Gijs van der Linden, teamleider van het Landelijk Meldpunt Internetoplichting van de politie, aan Radar. Ook werden er 200 malafide webshops gesloten door de politie in 2019.

In totaal kwamen er in 2019 47.000 meldingen van internetoplichting binnen bij de politie. Waar die stijging vandaan komt, is vooralsnog niet duidelijk.

Van der Linden ziet wel een stijging in het aantal goed gemaakte webshops. Een cybercrimineel maakt in zo’n geval bijvoorbeeld de website van Bol.com of Coolblue na, in de hoop je te misleiden om te denken dat je daadwerkelijk in die webshop zit. Maar na betaling leveren de criminelen de producten nooit. Je verliest er dus geld op.

Ook wordt er veel gesjoemeld met betaalmogelijkheden. Normaal gesproken betaal je met iDeal of een creditcard in de webshop, maar criminelen sturen graag na de bestelling een betaalverzoek. Op die manier proberen ze klanten op te lichten.

Aangifte internetoplichting

Hoewel je vroeger misschien niet snel aangifte zou doen bij internetoplichting – “de politie kan er toch niets mee” – heeft dat nu zeer zeker wel nut. Sinds 1 maart dit jaar kan de politie namelijk actie ondernemen bij malafide verkooppraktijken op het internet.

“Nu hoeven de politie en het Openbaar Ministerie alleen aan te tonen dat de betrokkene een beroep of gewoonte maakt van het opzettelijk niet leveren van goederen met gebruik van internet”, aldus Van der Linden tegenover Radar. Eerder was het niet mogelijk voor de politie om hier tegenop te treden.