‘Aantal mobiele ransomware-aanvallen vervijfvoudigd in 2015’

Ransomware wordt een steeds prominentere vorm van malware, aldus de mobiele jaarcijfers van anti-virusmaker Kaspersky. In 2015 is het aantal mensen dat werd getroffen door een ransomware-aanval op een smartphone vervijfvoudigd ten opzichte van het jaar daarvoor. De hoeveelheid Trojan-virussen die hiervoor werden gebruikt is in het afgelopen jaar verdubbeld.

Ransomware zorgt er voor dat je apparaat wordt versleuteld, zodat je niet langer bij je bestanden kunt. De aanvaller belooft je telefoon weer toegankelijk te maken als je een bepaald bedrag betaalt – volgens Kaspersky meestal tussen de 12 en 100 dollar. In feite wordt je computer dus gegijzeld door een internetcrimineel.

Kaspersky spreekt over vijf keer zoveel aanvallen in 2015 vergeleken met het jaar ervoor, maar om hoeveel aanvallen het precies gaat is onduidelijk. Het is daarom niet bekend hoe groot het gevaar nu precies is. Een vervijfvoudiging kan er op wijzen dat er 1.000 mensen zijn getroffen in plaats van 200, maar het kan ook gaan om 10 aanvallen in plaats van 2.

Hoewel iOS doorgaans beter tegen malware is beveiligd, stelt Kaspersky dat het besturingssysteem van Apple ook vaker werd aangevallen in 2015. Er waren 2,1 keer meer malware-apps. Iets dat grotendeels te wijten is door eerdere problemen met XcodeGhost.

Uit Kaspersky’s cijfers blijkt dat er meer dan 7.000 mobiele malware-apps waren die het op bankier-apps gemunt hadden in 2015. In totaal werden er bijna 3 miljoen malware-pakketten geïnstalleerd op door hun getrackte telefoons