Onderzoekers hebben apen getraind om rolstoelen te bewegen. Dat is op zich al bijzonder, maar de manier waarop is al helemaal interessant: de apen bestuurden de rolstoelen namelijk met hun gedachten.
Nee, deze apen hebben niet ineens een telepatisch vermogen ontwikkeld. De wetenschappers hadden een Brain-Machine Interface (BMI) in de breinen geïmplanteerd. Dit apparaat geeft bepaalde hersengolven door aan een verbonden apparaat, in dit geval een gedachtengestuurde elektrische rolstoel.
De wetenschappers keken een dag lang naar de apen om te zien wat ze wilden. Ze zaten vast in kleine rolstoeltjes. Door vervolgens een voerbak voor de aap te houden, konden de wetenschappers de hersengolven registreren van als de aap naar voren wil bewegen. Dit werd uiteindelijk aan de rolstoel gekoppeld om deze beweging te maken.
Na minder dan een dag konden de apen zonder gedoe rondrijden in de rolstoelen. Als de apen in een lege kamer met een bak voer werden gezet, reden ze daar altijd probleemloos naartoe. Een mijlpaal: het laat immers zien hoe we gedachtenbesturing consistent kunnen gebruiken.
De ingreep om de apen deze gedachtenbesturing te geven is wel extremer dan we gewend zijn. Het implantaat wordt immers in het brein ondergebracht. Dat terwijl gedachtenscanners voor ‘mensen’ meestal op het hoofd worden gezet. Deze operatievariant is volgens de wetenschappers echter vereist, omdat de hersengolven beter afgelezen kunnen worden. Er is daarom ook minder vertraging tussen het denken en uitvoeren.