Uber gaat via melding bij opzeggen account in op seksuele intimidatie

Uber kwam begin deze week behoorlijk slecht in het nieuws. Een voormalig medewerkster beschuldigde het bedrijf van seksuele intimidatie. Directeur Travis Kalanick zei “urgent onderzoek” te laten doen. Inmiddels is het bedrijf ingegaan op de beschuldigingen, via een memo van Arianna Huffington en door een melding aan gebruikers die hun account opzeggen te tonen.

Op Twitter delen gebruikers de melding die ze kregen. In het bericht zegt Uber dat ze onder leiding van voormalig justitiemedewerker Eric Holder een onderzoek zijn gestart naar de beschuldigingen. “Wij geloven in een werkplek waar een sterk gevoel van rechtvaardigheid alles wat wij doen ondersteunt, en het voor iedereen de belangrijkste prioriteit is om in de komende maanden en jaren veranderingen door te voeren”, aldus Uber.

Niet iedereen krijgt de melding te zien. Tegenover Mashable zegt een woordvoerder van het bedrijf dat het bericht alleen wordt getoond aan mensen die de blogpost van Susan Fowler invoeren als reden om hun account op te zeggen. In die blogpost plaatste Fowler haar aantijgingen.

Beschuldigingen

Fowler schreef in haar verhaal dat de manager van haar afdeling haar zo ver probeerde te krijgen om seks met hem te hebben. Ze maakte hier een melding van bij de HR-afdeling, maar daar werd gezegd dat de manager goed werk deed en dat er geen andere meldingen waren. Om die reden deden ze er niets mee.

Diverse huidige en voormalige medewerkers van het bedrijf zeggen vandaag in The New York Times zich wel te herkennen in het beeld dat Fowler schetst. Bovendien heeft de krant juridische documenten ingezien waaruit blijkt dat Uber met minstens drie rechtszaken over seksuele intimidatie in twee landen te maken heeft gehad. Daarnaast zouden medewerkers soms tegen elkaar opgezet worden en overtredingen van de best presterenden worden genegeerd.

Memo

Binnen Uber is inmiddels een vergadering gehouden waar alle medewerkers voor waren uitgenodigd. Hier zou directeur Kalanick zijn excuses hebben aangeboden. Volgens The New York Times zei hij: “Wat ik kan beloven is dat ik elke dag beter zal worden. Ik kan jullie vertellen dat ik werkelijk en volledig toegewijd ben aan een oplossing.” Arianna Huffington, bestuurslid bij Uber en betrokken bij het onderzoek naar de beschuldigingen van Fowler, zei dat het bedrijf geen “briljante eikels” meer gaat aannemen.

Huffington verstuurde bovendien een e-mail naar alle medewerkers. The Verge heeft dat bericht in handen gekregen. Het bestuurslid vertelt over haar eerste plannen voor het onderzoek en zegt dat het bedrijf “vastbesloten is om alle veranderingen die nodig zijn door te voeren”. Ook zegt ze bezoeken te plannen aan de kantoren van Uber, om met werknemers te praten.