Acer komt eind dit jaar met betaalbare virtual reality-bril met motion controllers

Acer Windows Mixed Reality

Acer zal nog dit jaar een virtual reality-bril op de markt brengen die draait op het zogeheten mixed reality-platform van Microsoft. Het is de eerste uit een hele reeks, want ook andere fabrikanten als Asus, Intel en HP werken aan een VR-bril die werkt op de technologie van Microsoft. Zij kunnen op basis van de technologie van Microsoft zowel headsets voor augmented reality, zoals de HoloLens maken, als VR-brillen. In eerste instantie kiezen de fabrikanten voor VR-brillen, aldus Microsoft.

We wisten al dat Acer bezig was met de ontwikkeling van deze VR-bril en we hadden hem ook al gezien. Nu is bekend geworden dat Acer hem eind dit jaar op de markt brengt en dat hij wordt geleverd samen met twee motion controllers. Zodat je in één keer alles in huis haalt wat je nodig hebt.

Motion controllers

Dankzij deze controllers kun je in virtual reality applicaties en games bedienen met je handen. En waar hiervoor normaal sensoren nodig zijn die je in de ruimte om je heen hangen, werken deze controllers samen met sensoren in de bril. Je kunt de controllers hierdoor overal gebruiken, zonder eerst sensoren te hoeven ophangen of neerzetten.

Microsoft heeft de technologie voor deze motion controllers ontwikkeld en laat zijn partners deze nu bouwen. Het is niet zo dat iedere fabrikant met wie Microsoft samen gaat werken een bril gaat maken, waarbij controllers worden geleverd, maar Acer doet dat dus wel. Het bedrijf brengt de complete set op de markt voor 399 dollar (omgerekend zo’n 370 euro). Je moet de VR-bril wel aansluiten op een Windows-computer om hem te gebruiken, er zit geen volledige computer ingebouwd in de headset.

Ontwikkelaars

Tijdens de keynote op dag 2 van Microsoft Build werd tevens bekend dat ontwikkelaars in de VS en Canada de bril per direct kunnen bestellen. De motion controllers zit daar helaas niet bij. Ook HP brengt vandaag een VR-bril voor ontwikkelaars op de markt die werkt op Windows Mixed Reality.

HP Windows Mixed Reality Headset Developer Edition

Dankzij deze twee headsets kunnen ontwikkelaars aan de slag om applicaties voor het platform voor Microsoft te maken. Beiden zijn verkrijgbaar voor zo’n 300 euro.

Mixed reality

Tijdens de ontwikkelaarsconferentie Microsoft Build, waarop het bedrijf deze aankondiging deed, legde Microsoft nog maar eens uit hoe het aankijkt tegen de augmented reality en virtual reality. Het bedrijf ontwikkelt met de Hololens natuurlijk een augmented reality-bril, terwijl de partners van Microsoft zich vooral focussen op virtual reality.

Bij VR verdwijn je compleet uit de echte wereld en zie je enkel de virtual wereld, terwijl je bij AR virtuele objecten toevoegt aan de echte wereld. Microsoft ziet dit als een soort schaal, waarop alles uiteindelijk naast elkaar kan bestaan en zelfs kan samenwerken. Microsoft noemt deze complete schaal mixed reality. Het draait uiteindelijk allemaal op dezelfde technologie, die Microsoft in eerste instantie Windows Holographic noemde, maar nu bekend staat als Windows Mixed Reality.

Fabrikanten kunnen headsets maken die draaien op Windows Mixed Reality, terwijl ontwikkelaars makkelijk VR en AR-toepassingen maken op basis van de ontwikkeltools van Microsoft.