Numrush

Jawbone Up laat gebruikers fitnessdata vergelijken met hun autogebruik

Het combineren van een slimme hardware plug-in voor in de auto met data van je activity tracker; niet heel logisch zou je denken. Toch hebben Automatic en Jawbone besloten een samenwerking aan te gaan waarbij gegevens over je rijgedrag worden samengevoegd met je persoonlijke data van de Jawbone UP. Hiermee wil Jawbone gebruikers een idee geven hoe hun auto-gebruik invloed heeft op hun algehele conditie.

Automatic is een zogenaamde ‘connected driving assistant system’, die gegevens van je auto en rijgedrag meet, zoals het aantal afgelegde kilometers en brandstofgebruik, en bestuurders bovendien feedback geeft op hun rijgedrag. Jawbone up is een slimme polsband die gegevens verzameld over hoe je eet, beweegt en slaapt. Via Bluetooth krijgen gebruikers 24/7 feedback en real-time meldingen op hun smartphone om hun persoonlijke doelstellingen te bereiken.

De twee systemen hebben zeker een duidelijke overeenkomst; namelijk het inzichtelijk maken van dagelijkse patronen en het verzamelen van data. Toch staan autorijden en gezond bewegen, eten en slapen in schril contrast met elkaar, en dat is misschien ook precies wat de integratie van de app zo interessant maakt voor Jawbone.

Data van Automatic wordt nu automatisch geïmporteerd in de Jawbone UP applicatie, die vervolgens een relatie legt tussen autorijden en fysiek bewegen. Het stelt gebruikers in staat de data van beide systemen met elkaar te vergelijken in één tijdlijn. Het uiteindelijke doel is natuurlijk om gebruikers te confronteren met de data en ze te stimuleren vaker te bewegen.

Of gebruikers wel geconfronteerd wíllen worden met deze gegevens is wel de vraag, veel mensen moeten bijvoorbeeld met de auto naar hun werk, omdat het simpelweg te ver is om te lopen. Heel leuk om geconfronteerd te worden met de data, maar vaak is er gewoonweg geen andere optie en dan kan de data misschien juist heel frustrerend zijn.

Voor mensen die de auto vaak gebruiken voor zeer kleine afstanden is de app misschien beter geschikt, maar of zij de volgende keer hierdoor wel zullen kiezen om te gaan lopen is de grote vraag.