Activity trackers helpen bij het stimuleren van beweging

Activity trackers, en dan met name slimme stappentellers zoals bijvoorbeeld de Fitbit, dagen mensen uit om meer te bewegen en minder stil te zitten. Dat blijkt uit een recent onderzoek aan de Indiana University. Daarmee voelen de dragers zich niet alleen beter, ze vallen er ook makkelijker door af.

Tijdens de onderzoeksfase aan de universteit droegen zowel mannen als vrouwen, tussen de 40 en 66 jaar, gedurende 12 weken een stappenteller. De tracker registreerde alleen de beweging van het onderbeen, ofwel de gemaakte stappen. Wanneer men gedurende langere tijd stil zat, werd men gemotiveerd meer te bewegen. Daarnaast ontvingen de deelnemers aan het onderzoek twee keer per week een mailtje met hun scores.

Wat bleek? Gedurende het onderzoek waren de proefpersonen niet alleen veel bewegelijker dan daarvoor, gemiddeld vielen ze ook nog eens 1 kilogram af.

This is a very simple intervention that can reach a large number of people at a low cost. As companies and communities develop programs to increase physical activity and positively impact health parameters such as weight, there is a need to think of the associated costs.

De resultaten van het onderzoek werden eind vorige week gepresenteerd tijdens een conferentie in Indianapolis en werden uitgebreid online toegelicht. Overigens is het onderzoek niet helemaal nieuw, maar is het prettig om te zien dat ook een nieuw onderzoek de eerdere resultaten bevestigd.