Adobe onderzoekt spraakassistent voor Photoshop

Adobe onderzoekt of een spraakassistent kan helpen bij het bewerken van foto’s. In een op YouTube gepubliceerde video laat het bedrijf, dat onder andere bekend van zijn software Photoshop, zien hoe de hulp van zo’n spraakassistent eruit zou moeten zien.

In de video zie je hoe de assistent kan helpen bij het bijsnijden en draaien van een foto. Ook kan de slimme assistent de foto op Facebook plaatsen. De spraakassistent wordt opgeroepen door een microfoon-knop in te drukken. Het gaat hier echter slechts om een concept. De video laat volgens Adobe niet meer zien dan hoe zo’n spraakassistent ‘eruit zou kunnen zien’.

Het ontwerp uit de video is volgens het bedrijf wel de eerste stap voor een spraakassistent die kan helpen om in apps afbeeldingen te zoeken en te bewerken. Welke vervolgstappen het bedrijf gaat nemen om het concept van de spraakassistent verder te ontwikkelen, is niet bekend. Het is ook onduidelijk of Adobe de spraakassistent uiteindelijk daadwerkelijk in zijn apps beschikbaar wil maken.

Slimme apps

Hoewel de ontwikkeling dus weinig concreet is, geeft het wel een kijkje in de toekomst van fotobewerking. Foto-apps worden steeds slimmer door de opkomst van kunstmatige intelligentie. Het plaatje dat binnen een seconde op een smartphone wordt opgeslagen, is soms bij lange na niet meer het origineel. Vervolgens zijn er allerlei apps die ook die aangepaste afbeeldingen verder kunnen manipuleren.