Afdeling voor zelfrijdende auto’s van Ford is nu een eigen bedrijf

Ford heeft een apart bedrijf opgericht speciaal voor zijn autonome auto’s. Het gaat om Ford Autonomous Vehicles, meldt het bedrijf in een blogbericht. De bedoeling is dat de groei van de autonome voertuigen van de fabrikant versneld wordt en dat kansen op de markt gebruikt worden.

Het nieuwe bedrijf gaat over al het onderzoek naar autonome auto’s. Ook is het verantwoordelijk voor het netwerk voor autonome auto’s, dat in 2021 gelanceerd moet worden.

Ford zelf stopt 4 miljard dollar in het nieuwe bedrijf, verspreid over een periode tussen nu en 2023. Daar zit ook de 1 miljard dollar in die al apart gezet was voor Argo AI, een startup voor autonome voertuigen dat in 2017 werd overgenomen. Waarschijnlijk neemt het nieuwe bedrijf ook investeringen van derde partijen aan.

Drie dominante spelers

Reuters stelt dat het nieuwe bedrijf opgericht is, omdat Ford gelooft dat de markt voor autonome auto’s uiteindelijk gedomineerd wordt door slechts drie of vier grote spelers. Blijkbaar wil het boven de startups en de concurrentie uitkomen en een van die spelers worden.