Afvallers Wie is de Mol ook dit seizoen gelekt dankzij social media

Het is inmiddels traditie: voorafgaand aan het seizoen van Wie is de Mol voorspelt Buzzcapture aan de hand van social media analyses wie er Wie is de Mol? vroegtijdig gaan verlaten. De programmamakers en kandidaten weten dit inmiddels ook en proberen het te voorkomen, maar dat blijkt opnieuw niet gelukt. Waarschuwing: als je niet wilt weten wie er afvallen, lees dan niet verder.

Wie is de Mol? start komende zaterdag op NPO 1, maar de opnames vinden altijd in het voorjaar plaats. Door de social media accounts van de tien kandidaten (en van presentator Art Rooijakkers) te monitoren heeft Buzzcapture beredeneert dat de kandidaten tussen 1 en 24 juni bezig waren met de opnames.

Vervolgens heeft Buzzcapture gekeken of de kandidaten van Wie is de Mol? elkaar op Twitter zijn gaan volgen na de opnames. Hoe langer de kandidaten samen in het spel zitten, hoe groter de kans is dat ze bevriend raken en elkaar gaan volgen. Bij deze analyse valt op dat Annemieke Schollaardt door 3 anderen niet gevolgd wordt en Airen Mylene en Taeke Taekema (die pas recent weer actief is gaan Twitteren) door 2 anderen niet.

Afvallers Wie is de Mol?

Vervolgens begint het echte werk. Door per bn’er te kijken naar social media-posts van én over hen (en door vervolgens eventueel extra onderzoek te doen) heeft Buzzcapture van een aantal kandidaten kunnen vaststellen dat ze Wie is de Mol? vroegtijdig gaan verlaten.

De eerste is Airen Mylene, zij plaatste tijdens de opnameperiode tweets vanuit Argentinië, terwijl de opnames van dit seizoen in de Dominicaanse Republiek waren. Daar komt bij dat de presentatrice dit voorjaar een pilot heeft gemaakt voor een SBS6-programma in Argentinië.

Taeke Taekema lijkt twee dagen eerder terug te zijn in Nederland dan de rest en er zijn zelfs berichten die er op zouden kunnen wijzen dat deze kandidaat na een week al weer in het land was. Dat is alleen niet met zekerheid vast te stellen. Voor politiewoordvoerder Ellie Lust geldt ook dat zij tijdens de beoogde opnameperiode alweer in Nederland was, ze was namelijk op 23 juni te zien in een live-uitzending van Opsporing Verzocht.

Bij Marjolein Keuning en Cecile Narinx zijn er ook aanwijzingen dat ze voortijdig Wie is de Mol? hebben moeten verlaten, maar dat is minder hard te maken dan bij de drie eerdergenoemde kandidaten. Van of over de andere vijf kandidaten (Tim Hofman, Klaas van Kruistum, Annemieke Schollaardt, Rop Verheijen en Remy van Kesteren) zijn er geen berichten die er op wijzen dat de kandidaten af gaan vallen voor de finale.

De complete analyse en uitleg van dit project van Buzzcapture kun je overigens lezen op hun website. En nu is het afwachten of de analyse ook daadwerkelijk klopt. Wie is de Mol? is vanaf zaterdagavond wekelijks te zien om 20:25u op NPO 1.