Numrush

AI brengt 60 jaar oude muziek makende machine eindelijk tot leven

Electronium

Foto: Pentagram

De kans is groot dat je ooit weleens de muziek van Raymond Scott hebt gehoord. Zijn muziek werd namelijk gebruikt voor onder meer de Looney Tunes en The Simpsons. Maar Scott deed meer dan muziek maken. Hij werkte ook aan een apparaat genaamd Electronium, dat muziek tegelijkertijd moet kunnen maken en uitvoeren. Nu is het apparaat afgemaakt.

Het idee achter de Electronium was dat iedereen een melodie kon spelen, waarna de machine die melodie om zou zetten naar een volledige compositie. De speler voegde zelf de verfraaiingen toe, aldus Fast Company. Scott stopte een miljoen dollar en elf jaar werk in zijn machine, maar overleed in 1987 aan een beroerte. De machine werd niet afgemaakt.

Ontwerper, muzikant en partner van Pentagram Yuri Suzuki heeft nu het werk alsnog afgemaakt. Daar bleek echter wel een stuk nieuwe technologie bij nodig. Samen met Counterpoint, een creatieve studio die zich specialiseert in kunstmatige intelligentie (AI), maakte Suzuki een stukje software dat nadoet wat Scott met een compleet analoog apparaat wilde doen. De AI wordt aangestuurd door Google’s Magenta AI, dat muziek kan genereren.

Werking

Het geheel werkt zoals Scott bedacht had. Op het middelste van drie panelen kun je een eenvoudige melodie of een paar noten intoetsen op een touchscreen. De AI in het instrument pakt die melodie en maakt er muziek mee. Dit wordt allemaal op het paneel aan de rechterkant geïllustreerd.

Jij kunt vervolgens weer willekeurige effecten of beats toevoegen aan het paneel aan de linkerkant. En zo maak je dus muziek met de machine, terwijl die machine het tegelijkertijd ook opvoert.

Suzuki’s versie van de Electronium wordt tentoongesteld in het Barbican Center in Londen, als onderdeel van de tentoonstelling AI: More Than Human. Die tentoonstelling opent op 16 mei. Suzuki wil uiteindelijk een versie maken van de machine met echte knoppen en schuifjes. Dat was namelijk te duur voor het eerste prototype.

Ook wil hij een online versie maken, en de visie van Scott naar meer mensen brengen. “Het kan zelfs mensen die geen kennis over het maken van muziek helpen om muziek te componeren. Dat is nuttig voor iedereen.”