AI-huisdier Domgy wil jouw vriend worden

Domgy

Vroeger hadden we Furby’s en robothondjes die niet veel meer deden dan blaffen en snel kapot gingen, nu hebben we Domgy. Groot verschil is alleen dat Domgy vele malen slimmer is dan de robothuisdieren die we als kind hadden, want deze robot herkent je echt en volgt jouw regels. Het prototype is vandaag door tech-bedrijf ROOBO onthuld.

Volgens ROOBO zelf moet Domgy een echte vriend van de familie worden, die het leven gemakkelijker maakt en het leuker maakt om thuis te komen. Hierdoor klinkt het als een robothondje, maar je ziet al vrij snel een groot verschil met een gemiddelde hond: de robot loopt niet, maar rolt door de kamer heen. De robot kan rondom obstakels navigeren en zelfs een paar traptreden afkomen. Je kunt hem overigens ook met je smartphone besturen. En als hij leeg is, gaat hij uit zichzelf weer terug naar het oplaadstation.

Op Domgy’s gezicht vind je een rond touchscreen, waar ook grote, geanimeerde ogen op zitten. Vanuit hier kun je bij diverse apps en andere instellingen komen. Dankzij kunstmatige intelligentie en gezichtsherkenning leert de robot wie je bent en kan hij je groeten, vermaken en je regels volgen. Je kunt hem ook opdrachten geven als wakker worden of gaan slapen, muziek afspelen of een verhaal vertellen. Domgy’s ogen veranderen in hartjes als hij vrolijk is en om liefde te tonen, maar als hij boos is gromt hij. De robot kan zelfs zeuren. En je kunt zelf bepalen of je een mannelijke of vrouwelijke stem wilt.

ROOBO wil Domgy in eerste instantie via crowdfundingplatformen aanbieden in China en de Verenigde Staten. Of en wanneer de robot naar Nederland komt, is niet bekend. Ook is er nog geen prijs vastgesteld, maar het bedrijf wil de kosten laag houden, zodat een gemiddeld gezin de robot kan aanschaffen. De eerste mensen die Domgy reserveren kunnen hem eind dit jaar verwachten.