AI van Google identificeert restaurants die je voedselvergiftiging kunnen geven

Google Chrome

Een nieuw machine learning-model dat geanonimiseerde en geaggregeerde zoek- en locatiedata van ingelogde Google-gebruikers gebruikt, kan restaurants identificeren waar je mogelijk voedselvergiftiging kunt krijgen. Het systeem blijkt accurater dan bestaande methodes als klachten van klanten en routinematige inspecties, meldt Medical Express.

Het systeem werd gemaakt door Google en Harvard T.H. Chan School of Public Health. “Ziektes door voedsel komen veel voor, zijn duur en zorgen ervoor dat duizenden Amerikanen jaarlijks op de EHBO belanden”, aldus Ashish Jha, Professor of Global Health bij de school en directeur van het Harvard Global Health Institute.

“Deze nieuwe techniek, ontwikkeld door Google, kan restaurants en lokale gezondheidsafdelingen helpen bij het sneller vinden van problemen, voordat ze grotere gezondheidsproblemen voor het publiek worden.”

Werking

Het systeem werkt door eerst zoekopdrachten te classificeren die kunnen wijzen op ziektes door voedsel, zoals “buikkrampen” en “diarree”. Het model gebruikt vervolgens geanonimiseerde en verzamelde locatiedata van smartphones van mensen die toestemming hebben gegeven om dit op te slaan, om te bepalen bij welke restaurants de mensen die de zoekopdrachten invoeren zijn geweest.

In elke stad krijgen gezondheidscentra vervolgens een lijst met restaurants die geïdentificeerd zijn als mogelijke bronnen van de ziektes. De stad stuurt  dan alle inspecteurs naar de restaurants, al wisten zij niet of dat was vanwege het nieuwe model of vanwege traditionele methodes. Tijdens het onderzoek werden de gewone inspecties namelijk ook doorgezet.

In Chicago werd het systeem tussen november 2016 en maart 2017 ingezet, wat leidde tot 71 inspecties. Volgens het onderzoek was 52,1 procent inderdaad een onveilig restaurant, tegenover 39,3 procent die gevonden werden via de traditionele methodes. Daarmee is dit model dus preciezer in de identificatie.

Belangrijke bevindingen

Interessant genoeg blijkt uit de studie dat in 38 procent van de gevallen die door het model werden geïdentificeerd, het restaurant dat de ziekte mogelijk veroorzaakte niet degene was die de patiënt het meest recent had bezocht.

Volgens de onderzoekers is dit belangrijk, omdat eerder onderzoek uitwijst dat mensen het laatste restaurant waar ze geweest zijn de schuld geven. Daardoor dienen ze waarschijnlijk een klacht in voor het verkeerde restaurant. Het kan namelijk wel 48 uur duren voor je symptomen van voedselvergiftiging krijgt als je iets verkeerds hebt gegeten.

Foto: Shutterstock.com