‘Airbnb blokkeert 1.770 advertenties in Amsterdam na bereiken 60-dagenlimiet’

Airbnb heeft vorig jaar 1.770 advertenties voor woningverhuur in Amsterdam geblokkeerd. Dat meldt de gemeente Amsterdam. Deze woningen hebben de limiet van maximaal zestig verhuurdagen bereikt en mogen daarom niet meer op het platform worden aangeboden.

In 2016 sloot Amsterdam een overeenkomst met Airbnb om te korte verhuur van woningen te beperken tot zestig dagen. Daarmee wil de gemeente de (semi-)permanente verhuur van woningen als illegaal hotel tegengaan en overlast beperken. De regeling duurt formeel tot 1 januari 2019.

Vanaf dat moment wil Amsterdam dat inwoners van de stad hun woning maximaal dertig dagen per jaar kunnen verhuren. Het college van burgemeester en wethouders heeft dat vorige maand besloten. De limiet geldt ook voor verhuur via andere platformen, zoals Booking.com.

Boetes

De gemeente Amsterdam maakte vandaag bekend dat het in 2017 voor 4,2 miljoen euro aan boetes heeft uitgedeeld voor woonfraude. Het grootste gedeelte daarvan is afkomstig voor illegale vakantiehuur van appartementen.

Huiseigenaren in Amsterdam die hun woning beschikbaar stellen voor tijdelijke vakantieverhuur, zijn verplicht om dat aan de gemeente te melden. De boete voor het overschrijden van de limiet van zestig dagen kan oplopen tot maximaal 20.500 euro.