Airbnb experimenteert met ‘Experiences’, van fietstochten tot zelfgemaakte gerechten

We kennen Airbnb als het platform waarop gasten een unieke plek kunnen vinden om de nacht door te brengen, en tegelijkertijd als een platform waarmee mensen extra geld kunnen verdienen door vreemden in hun huis te laten slapen. De laatste paar maanden heeft het bedrijf echter stilletjes een platform uitgetest om bezoekers niet alleen te verbinden met de plaatsen waar ze verblijven maar ook met offline ‘experiences’ in de stad.

Op de Airbnb website zijn een aantal van deze ‘experiences’ beschikbaar in San Francisco en Parijs, aangeboden door verschillende gebruikers van het platform. De ervaring zijn onder meer wandelingen door de stad, tochten door de natuur, fietstochten, eten en drank-proeverijen en verschillende workshops.

Aanbieders op Airbnb zijn dus niet langer alleen mensen die hun appartement te huur aanbieden maar zouden ook bijvoorbeeld amateurs-koks, stadsgidsen en docenten kunnen zijn zijn. De toevoeging van deze ‘experiences’ zou een waardevolle nieuwe bron van inkomen kunnen zijn voor Airbnb en past bovendien goed bij de ambities van het bedrijf om niet alleen een alternatief voor een hotel te zijn, maar voor de hospitality-branche in het algemeen.

Screen Shot 2014-05-19 at 11.36.39

Deze ‘experiences kunnen mensen helpen bij het ontdekken van een nieuwe stad. Een eerste stap in die richting was de introductie van de neighbourhood guides een aantal jaar geleden, waarin lokale bezienswaardigheden werden uitgelicht. Met dit nieuwe initiatief zou Airbnb zich kunnen positioneren als een dienst voor het boeken en plannen van een reis van begin tot eind, in plaats van alleen een platform voor het vinden van een slaapplek. In de toekomst zou je wellicht naast je boeking een lijst met relevante activiteiten te zien kunnen krijgen waar je aan deel kunt nemen tijdens je verblijf.

De ‘experiences’ zijn nu echter nog in een test-fase. Zo zijn de ervaringen alleen op een beperkt aantal plaatsen beschikbaar en worden ze nergens op op de website of mobiele applicatie actief uitgelicht. Volgens Airbnb zelf: “we are always experimenting with new ways to create meaningful experiences of Airbnb, we currently don’t have any updates to share.