‘Airbnb komt met premiumdienst om te concurreren met hotels’

Airbnb komt binnenkort met een premiumdienst, waarmee het bedrijf meer wil concurreren met hotels. Dat meldt Bloomberg op basis van anonieme bronnen. Reizigers betalen meer voor de dienst, maar huren daarvoor een huis of appartement dat aan bepaalde kwaliteiten voldoet. Hoe de premiumdienst precies gaat heten, is nog niet bekend.

De dienst gaat zich vooral richten op mensen die Airbnb nog niet gebruiken. Deze mensen geven de voorkeur aan meer luxe, zoals ze van hotels gewend zijn. Airbnb wordt vaak omschreven als een concurrent van de hotelbranche, maar die vergelijking is niet helemaal sluitend. Het bedrijf concurreert ook met bedrijven in een lager segment, zoals hostels.

Bovendien heeft het bedrijf ook invloed op de huizenmarkt. Het bedrijf is controversieel omdat huiseigenaren hun woningen permanent te huur kunnen aanbieden. Daarmee worden woningen omgebouwd tot illegale hotels. Zo zorgt Airbnb indirect voor meer concurrentie op de woningmarkt.

Handdoeken en zeepjes

Met de premiumdienst richt Airbnb zijn pijlen bewust op de hotelbranche. Om de kwaliteit te waarborgen, inspecteren medewerkers van het bedrijf de woningen die als premium verhuurd moeten worden. Pas als de woning aan bepaalde kwaliteitseisen voldoet, mag de eigenaar zijn huis of appartement als premium aanbieden.

Eigenaren moeten bijvoorbeeld kwaliteitshanddoeken aanbieden, een gevulde koelkast hebben en de badkamer voorzien van zeepjes voor eenmalig gebruik, zoals in hotels al gebruikelijk is.

Airbnb start volgens Bloomberg mogelijk nog deze week met een pilot, waar enkele huiseigenaren aan meedoen. Om de kwaliteit te verhogen, krijgen zij onder meer toegang tot een professionele fotograaf en een interieurdesigner. Een volledige lancering staat nog voor dit jaar op de planning.