Airbnb wil nu ook huizen gaan bouwen met nieuw Backyard-project

Airbnb

Airbnb zorgden een aantal jaren geleden voor een ware revolutie: die van het delen van je huis. Maar nu die revolutie redelijk voorbij is, vragen de oprichters van het bedrijf zich logischerwijs af wat ze nu gaan doen. Het antwoord is gevonden: het maken van eigen huizen, meldt Fast Company.

CPO en mede-oprichter Joe Gebbia begon in 2016 een speciale afdeling van Airbnb, gericht op de toekomst. Het gaat om Samara, dat nieuwe producten en diensten voor het bedrijf moet ontwikkelen. Het nieuwe initiatief van die afdeling heet Backyard, dat “nieuwe manieren van het bouwen en delen van huizen moet ontwerpen en er een prototype van moet maken”.

De eerste reeks aan testhuizen moeten in 2019 openbaar worden. Het betekent dus eigenlijk dat het bedrijf volgend jaar prototypes van gebouwen wil gaan uitgeven.

Backyard

De naam ‘Backyard’ lijkt aan te geven dat het bedrijf zogenaamde Accessory Dwelling Units (ADU’s) wil maken. Dat zijn kleine huisjes die je achterin de tuin van grotere huizen ziet staan en veelal verhuurd worden via Airbnb. Maar dat is niet het plan, stelt Gebbia.

De naam komt van waar het project ontstaan is: in een studio vlakbij het hoofdkwartier van het bedrijf. “We hadden altijd het gevoel dat we fysiek en conceptueel in de achtertuin van Airbnb zaten, en begonnen het project ook zo te noemen.” De huizen die gemaakt worden, moeten juist groter worden dan ADU’s.

Het project richt zich op het gebruik van groene bouwmaterialen, losse huizen en complexen met meerdere woningen. “Backyard onderzoek hoe gebouwen geavanceerde bouwtechnieken en slimme technologieën voor in huis kunnen gebruiken. Backyard is geen huis, maar een initiatief om opnieuw over huizen na te denken”, aldus Gebbia.

Milieu

Daarbij wordt ook over het milieu nagedacht. De Verenigde Naties voorspelt namelijk dat de wereld in 2060 2,3 biljoen vierkante meter aan gebouwen gaat maken, wat gelijk staat aan een nieuw Parijs per week. Maar dat is slecht voor het milieu: in de Verenigde Staten zijn die gebouwen goed aan 39 procent van de CO2-uitstoot.

Gebbia wil dan ook dat de nieuwe huizen goed ontworpen zijn en weinig schade aan het milieu aanrichten.