Airbnb lijkt eigen glazen in te gooien: 29% verhuurd huis 6 maanden per jaar of langer

Airbnb heeft naar aanleiding van een overeenkomst met het New Yorkse Ministerie van Justitie een document met data van het bedrijf vrijgegeven. Met de data was Airbnb van plan zijn imago verbeteren, maar het lijkt erop dat ze eerder hun eigen glazen ingooien.

Airbnb werd vorig jaar beschuldigd van het mogelijk maken van illegale hotels en daarmee de huizenmarkt voor de gemiddelde inwoners van New York te verkleinen. Airbnb was van plan om te laten zien dat dit niet het geval was door open en transparant te zijn. Daarnaast moesten samenwerkingen met de steden ervoor zorgen dat het opeten van de huizenmarkt voorkomen zou worden.

Volgens The Verge lijkt het document, waarmee Airbnb eigenlijk het vertrouwen van het New Yorkse Ministerie van Justitie wilde terugwinnen, het gelijk van sceptici te bevestigen.

29% verhuurders verhuurd huis langer dan 6 maanden

In het document is beschreven dat ongeveer 71 procent van de verhuurders zijn huis verhuurt voor drie maanden of minder per jaar, zoals is toegestaan. Toch is er een behoorlijk groot aantal van 29 procent dat ‘hele units’ verhuurt, waar vaak hele huizen of appartementen die langer dan 6 maanden per jaar worden verhuurd mee bedoeld worden.

Daarnaast vermeldt het document dat het aantal verhuurders met meer dan drie vermeldingen op de site slechts 2 procent van het aantal verhuurders in New York bedraagt. Waar echter geen rekening mee is gehouden zijn bijvoorbeeld de verhuurders die huizen verhuren onder verschillende namen.

Uit een interview van The New York Times bleek bijvoorbeeld dat een man die vijf units verhuurde, waarvan er maar één op zijn eigen naam stond. In plaats van de 5.110 dollar die hij volgens het document verdiend, zegt hij zelf een inkomen van 500.000 dollar te hebben door Airbnb.

Airbnb lijkt met het document dan ook eerder zijn eigen glazen in te gooien, dan met goede argumenten te komen die de beschuldiging van het New Yorkse Ministerie van Justitie weerleggen.